Expert Forum acrediteaza observatori pentru alegerile locale din 5 iunie

observatoriÎn fiecare an electoral auzim la știri despre vot multiplu, turism electoral, primari care folosesc resursele publice pentru a-și face campanie sau voturi furate. Expert Forum oferă oportunitatea cetățenilor interesați de a vedea cum arată și funcționează o secție de votare și de a observa întreg procesul de votare, de la deschiderea secției, până la finalizarea numărării voturilor și transmiterea rezultatelor. Activitatea observatorilor poate identifica abuzurile din secțiile de votare și împiedica fraude electorale.
Pentru a putea deveni observator electoral EFOR cei interesați trebuie să aibă peste 18 ani și drept de vot, să nu aibă drepturile electorale interzise și să nu facă parte dintr-un partid sau formațiune politică. Pentru a putea fi acreditați vor semna o declarație în acest sens. Expert Forum va acredita cu precădere observatori din județele Ilfov, Giurgiu, Olt, Prahova, Teleorman, Mehedinți, Dolj și bineînțeles, din București. Pentru alte județe, cei interesati sunt rugati sa scrie pe adresa de e-maill: electoral@expertforum.ro.
Expert Forum va oferi asistență pe toată durata prezenței observatorilor în secția de votare. Se va organiza un seminar de pregătire pentru observatori în săptămâna dinaintea alegerilor; pentru cei care nu sunt din București, întâlnirea va fi organizată on-line. De asemenea, se va oferi un ghid al observatorului și o aplicație on-line pentru raportarea neregulilor.
Activitatea de observator nu este remunerată și este una de natură voluntară. Pentru cei interesați, se va oferi adeverință de practică.
Pentru înscrieri trebuie completat formularul de pe pagina web EFOR cât mai curând, www.expertforum.ro/observator. Odată înscriși, cei interesați vor primi toate informațiile suplimentare, inclusiv formularul care atestă drept de vot și neapartenența politică. Înscrierile se pot face și direct la sediul EFOR, din București.
Data limită este 24 mai 2016, inclusiv pentru sosirea formularelor (data sosirii la EFOR). Formularele trebuie trimise în original, prin poștă la adresa Str. Semilunei nr 7, apt 1, sector 2, Bucuresti pentru Asociatia Expert Forum sau pot fi depuse personal la sediul organizației de luni până vineri, între orele 10 și 17.