Publicat : joi, ian. 21st, 2016

Femeile care vor sa-si deschida o afacere trebuie sprijinite in UE prin acces mai usor la finantare

femei finantareFemeile care vor sa-si deschida o afacere trebuie sa fie incurajate prin acces mai simplu la finantare, prin acordarea de asistenta si reducerea birocratiei, afirma eurodeputata Viorica Dancila, in contextul dezbaterii si votului din plenul Parlamentului European pe tema factorilor externi care reprezinta obstacole in calea antreprenoriatului femeilor europene.
Eurodeputata PSD, membra in Comisia pentru drepturile femeii si egalitatea de gen, a subliniat, in mesajul sau, ca mecanismele de obtinere a finantarii si a altor forme de suport trebuie facilitate si simplificate pentru femeile antreprenor din Europa.
“Abordarea egalitatii de gen nu presupune doar eforturi pentru promovarea egalitatii ca principiu, ci necesita punerea in aplicare a unor masuri specifice, promovarea de catre statele membre a unor actiuni multiple pentru acordarea de asistenta si consiliere pentru femeile care decid sa devina antreprenoare. Pentru aceasta, femeile au nevoie de facilitati si acces simplificat la finantare si la alte tipuri de sprijin, de reducerea birocratiei si eliminarea altor obstacole din calea societatilor recent infiintate”, a punctat eurodeputata.
Viorica Dancila a aratat ca este nevoie de o astfel de actiune sustinuta pentru femeile intreprinzatoare din Europa, in contextul in care, potrivit statisticilor, femeile isi incep afacerile cu capitaluri mult mai scazute decât barbatii si recurg la finantari mai costisitoare, care adesea exclud imprumuturile bancare.
“Statele membre trebuie sa initieze sistematic masuri si politici privind promovarea unei culturi antreprenoriale in programele de educatie si de formare, sa sensibilizeze femeile cu privire la oportunitatile de formare antreprenoriala si sa le asigure acestora sanse egale cu cele ale barbatilor in domeniu, pentru a avea cariere reusite”, a adaugat Viorica Dancila, care este si presedinta Organizatiei de Femei a PSD.
Raportul referitor la factorii externi care reprezinta obstacole in calea antreprenoriatului femeilor europene a fost adoptat marti, in cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, cu 532 voturi pentru.
Potrivit rapoartelor Comisiei, femeile reprezentau, in 2012, doar 31% din totalul antreprenorilor din UE-28, iar veniturile femeilor erau cu 6% mai mici decât ale barbatilor antreprenori.

Despre autor

-