Publicat : mar, iun. 2nd, 2015

Fructele si laptele in scoli: eurodeputatii sustin deprinderile de alimentatie sanatoasa

parlamentul_europeanDeprinderile de alimentatie sanatoasa se formeaza devreme, de aceea UE si statele membre ar trebui sa faca si sa investeasca mai mult pentru a incuraja copiii sa manance sanatos si de la producatori locali, a spus Parlamentul miercuri. Deputatii au modificat propunerea legislativa si au aprobat un mandat de negociere cu statele membre, care are in vedere asigurarea unor lectii de alimentatie sanatoasa, precum si lapte, fructe si legume in scoli din schemele europene.

 ”O alimentatie sanatoasa si echilibrata este baza unei stari bune de sanatate. Insa consumul de fructe, legume si lapte a scazut in UE, cu multe consecinte negative pentru europeni. Noile reguli prevad mai multe masuri luate de scoli, nu numai pentru a le oferi copiilor nostri alimente sanatoase, ci si pentru a-i educa in privinta deprinderilor de alimentatie sanatoasa”, a spus Marc Tarabella (S&D, BE), raportorul din Parlament.

Mai multe lectii, o oferta variata, finantare corecta

Parlamentul a aprobat propunerea de a combina schemele de lapte si fructe din scoli si de a extinde masurile educative.

Deputatii au adus si urmatoarele modificari propunerii legislative:

  • Includerea produselor lactate cu efecte benefice dovedite asupra sanatatii copiilor, cum ar fi branza, casul si iaurtul pe lista alimentelor eligibile pentru finantari UE (cu conditia sa nu fie aromatizate si sa nu contina adaosuri de fructe, nuci si cacao), prioritare fiind produsele locale si regionale
  • cerinta pentru statele membre de a rezerva 10-20% din finantarea UE pentru activitatile educative, pentru promovarea deprinderilor de alimentatie sanatoasa si pentru combaterea risipei alimentare, inclusiv prin vizite la ferme si distribuirea ocazionala a unor specialitati locale, cum ar fi fructe si legume procesate (cu conditia sa nu contina zahar, grasimi, sare, indulcitori sau amelioratorii artificiali de aroma), miere, masline sau fructe confiate
  • Alocarea a unei sume suplimentare de 20 milioane de euro pentru masuri in domeniul produselor lactate, ceea ce va duce finantarea anuala in acest domeniu la 100 milioane de euro, iar cea pentru fructe si legume, la 150 milioane

O distributie corecta a fondurilor UE intre statele membre, prin stabilirea a doua criterii principale pentru intreaga schema (procentul copiilor cu varste intre 6 si 10 ani in totalul populatiei si gradul de dezvoltare a regiunii in interiorul statului membru). Nivelul anterior de fonduri alocate schemelor de lactate va fi luat in calcul pentru primii sase ani, fiind comparat cu o suma minima anuala, noua, de ajutor UE, stabilita pentru fiecare copil.

Parlamentul a aprobat amendamentele la propunerea legislativa si mandatul de negociere cu statele membre UE, cu 458 de voturi pentru, la 97 si 28 de abtineri. Dupa aprobarea de catre Consiliul de Ministri a pozitiei lor de negociere, Parlamentul, Consiliul si Comisia Europeana vor incepe discutiile privind varianta finala a legii.

Schema de distributie a laptelui in scoli a fost stabilita in 1977. Schema de distributie a fructelor, care include si prevederi pentru educatie, a fost introdusa in 2007. Ambele scheme au fost prevazute pentru promovarea consumului de fructe, legume, lapte si produse lactate, dar au functionat pana acum in baza unor dispozitii legale si financiare distincte. Toate cele 28 de state membre participa la schema de distributie de lapte si 25 la schema de distributie de fructe (statele membre UE, cu exceptia Marii Britanii, a Finlandei si a Suediei).

Consumul de fructe, legume si lapte este in continuare in scadere in Europa. Peste 20 de milioane de copii sunt supraponderali, iar adolescentii consuma in medie dioar 30 – 50% din portia zilnica recomandata de fructe si legume.

Despre autor

-