Publicat : sâm, iun. 27th, 2015

Fundatia Stanga Democratica a devenit oficial membra a retelei fundatiilor europene de stanga – FEPS (Fundatia Europeana pentru Studii Progresiste)

negrescu - FEPSFundatia Stanga Democratica (FSD), lansata in martie 2015 de mai multi intelectuali de stanga din Romania, a devenit oficial membra a Fundatiei Europene pentru Studii Progresiste (FEPS). Anuntul a fost facut de Presedintele FEPS, Massimo D’Alema, si de Secretarul General al FEPS, Ernst Stetter, la finalul Adunarii Generale la care a participat europarlamentarul PSD Victor Negrescu, membru in grupul de experti al FSD si unul dintre initiatorii Fundatiei.

FEPS este singurul think-tank progresist la nivel european recunoscut si sprijinit de catre Parlamentul European, al carui principal obiectiv este de a dezvolta dezbaterile si dialogul intre intelectualii de stanga si promovarea viziunii lor despre proiectul european. FEPS este o fundatie independenta, compusa din peste 40 de fundatii de stanga europene, care lucreaza in stransa cooperare cu reprezentantii de stanga din parlamentele nationale si Parlamentul European, precum si cu Partidul Socialistilor Europeni (PES).

Fundatia Stanga Democratica a fost constituita oficial in martie 2015 ca urmare a unui apel public lansat de un grup de initiativa format din intelectuali, cadre universitare, reprezentanti ai societatii civile, bloggeri, jurnalisti, artisti, sindicalisti, antreprenori, oameni noi in politica si persoane active care isi doresc o societate in care omul sa fie pus pe primul loc. Misiunea FSD este de a promova valorile si principiile stangii, oferind astfel o alternativa la hegemonia intelectuala a dreptei, si de a crea un cadru favorabil dezbaterilor ideologice si programatice reale, care sa vizeze politicile publice, in particular cele sociale.

Fundatia_Stanga_Democratica_-_Fundal_ALB_1_500x„Ne bucuram ca potentialul intelectualilor de stanga din Romania a fost recunoscut la nivel european. Ne propunem ca in perioada urmatoare sa incercam sa organizam si mai multe dezbateri, sa propunem politici publice mai ales pe teme sociale si sa intarim nevoia unei societati romanesti cu adevarat europene si constienta de forta si atuurile reprezentate de cultura solidaritatii si implicarii. FSD ramane o platforma independenta a intelectualilor de stanga din Romania, indiferent de generatie, dar foarte deschisa catre noul val al stangii romanesti. Ne propunem sa devenim un reper pentru cei care vor sa participe cu idei si propuneri la constructia unei societati in care omul intr-adevar primeaza”, a afirmat Victor Negrescu, membru in Grupul de Experti al FSD.

De la lansarea sa, FSD a propus mai multe proiecte de politici publice. Printre acestea se numara si raportul intitulat „Noile revendicari sociale ale salariatilor”, care a fost prezentat in cadrul unui eveniment organizat de fundatie la Statia Unirii din Bucuresti, cu ocazia Zilei Internationale a Muncii.

Urmatoarea dezbatere programata de Fundatia Stanga Democratica se intituleaza „Reforma sistemului de dizabilitati din Romania: cerinte si perspective” si va avea loc luni, 29 iunie, intre orele 12:45 – 14:30, la Biblioteca Nationala a Romaniei din Bucuresti. La eveniment va fi prezentat un proiect de strategie pentru persoanele cu dizabilitati din Romania intocmit de FSD, iar printre invitati se numara Ministru Muncii Rovana Plumb si Ministru Culturii Ionut Vulpescu.

Despre autor

-