Publicat : mar, iul. 4th, 2017

Guvernul a emis o Ordonanta de Urgenta pentru simplificarea accesului la fonduri UE

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAIn sfarsit, o masura incurajatoare pe care Guvernul a adoptat-o astazi. Este vorba de modificarea mai multor acte normative care ar accelera absorbtia fondurilor europene si care vor facilita implementarea proiectelor pe infrastructura de transport si pe majoritatea programelor operationale.
Noile prevederi ale Ordonantei de Urgenta nr. 49/2017 vizeaza:
– Modificarea mecanismului prefinantarii, pentru reducerea presiunii pe bugetele proprii ale beneficiarilor de fonduri europene. Se introduce astfel posibilitatea prefinantarii pentru toate categoriile de cheltuieli eligibile.
– Modificarea pragului de supracontractare, care va avea ca efect cresterea absorbtiei fondurilor UE.
– Modificarea eliberarii autorizatiilor de construire pentru proiectele de infrastructura de transport de interes national. Aceasta masura ca accelera implementarea proiectelor de infrastructura de transport de interes national cu finantare europeana. Astfel, se vor elibera autorizatii de construire fara elaborarea si aprobarea prealabila a unei documentatii de amenajarea teritoriului sau de urbanism pentru proiectele de infrastructura de transport de interes naţional finanțate din fonduri europene.
– Instituirea unei norme privind emiterea titlului de creanță pentru beneficiarii naționali care pot fi din categoria universităților, institutelor de cercetare, organizații sau fundații, instituții/autorități publice, care va avea ca efect reîntregirea bugetului de stat.
Adoptarea acestei Ordonante de Urgenta a fost luata, deoarece pana in data de 31 decembrie 2018, Romania trebuie sa transmita Comisiei Europene aplicatii de plata in valoare de minimum 3,4 miliarde de euro, in situatia in care la capitolul absorbtiei de fonduri UE, Romania inregistreaza intarzieri majore.

Despre autor

-