Publicat : mie, sept. 21st, 2016

Laureati ai Premiului Cetateanul de Onoare European 2016

premiulVineri, 23 septembrie, la sediul Biroului de Informare al Parlamentului European din Bucuresti va avea loc ceremonia nationala de decernare a Premiului Cetățeanului European 2016
Laureații din acest an ai Premiului sunt:
Prof. univ. dr. Iordan Gheorghe Bărbulescu, Președintele Senatului SNSPA
Dr. Barbara Helen Knowles (distincție acordată post-mortem).
Premiul Cetățeanului European este oferit în fiecare an de către Parlamentul European cetățenilor sau organizațiilor care promovează valorile europene.
Cuvântul de deschidere și prezentare va apartine Mădălinei MIHALACHE, Șeful Biroului de Informare al Parlamentului European în România, dupa care vor avea ingterventii deputatii europeni Ioan Mircea PASCU – vice-președinte al Parlamentului European, membru al Grupului S&D, Csaba SÓGOR, membru al grupului PPE si Victor NEGRESCU, membru al Grupului S&D.
Premiul Cetăţeanului European se acordă de către Parlamentul European anual, începând din anul 2008, pentru activități sau acțiuni realizate de cetățeni, grupuri, asociații sau organizații care au demonstrat un angajament remarcabil pentru promovarea unei mai bune înțelegeri reciproce și a unei integrări mai puternice în rândul cetățenilor statelor membre sau pentru facilitarea cooperării transfrontaliere sau transnaționale în cadrul Uniunii Europene. Sunt luate în considerare, de asemenea, activități sau acțiuni realizate de cetățeni angajați în cooperarea culturală transfrontalieră sau transnațională pe termen lung, care contribuie la consolidarea spiritului european, precum şi activități de zi cu zi prin care sunt concretizate valorile consacrate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.
Nominalizările se fac de către deputaţii în Parlamentul European, urmând ca acestea să fie analizate de către un juriu naţional format din deputaţi din ţara respectivă. În urma acestei analize, juriile naţionale înaintează propunerile către Cancelaria Premiului European, forul care ia decizia finală privind lista tuturor laureaţilor din anul respectiv.
Iordan Bărbulescu a fost propus de către deputatul Victor Negrescu (S&D, RO). Ocupă funcţiile de Director al Departamentului de Relatii Internaționale și Integrare Europeană în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) şi de Președinte al Senatului SNSPA.
În motivaţia care a însoţit propunerea este menţionată activitatea desfăşurată în mediul academic și diplomatic românesc în general, şi activitatea în cadrul SNSPA, în mod special. Printre rezultatele profesorului Bărbulescu sunt amintite reformarea Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană din cadrul SNSPA, inițierea în România a unor cursuri despre instituțiile, politicile și procesul decizional al UE, precum şi extinderea programelor de studii dedicate cercetării Uniunii Europene.
Barbara Knowles a fost propusă de către un grup de trei deputaţi – Iuliu Winkler (RO, EPP), Csaba Sógor (RO, EPP) şi Catherine Bearder (UK, ALDE) – care au menţionat în motivaţie activitatea sa privind identificarea și conservarea habitatelor și a speciilor din peisaje agro-pastorale din Transilvania, implicarea în protecția biodiversității peisajelor agricole tradiționale românești și influențarea politicilor UE privind agricultura ecologică.
Activităţile care au dus la nominalizarea sa s-au desfăşurat din poziţiile de cercetător la Universitatea din Cambridge, consilier în domeniul Politicii Științei la Royal Society of Biology din Marea Britanie, membru fondator al organizației Natural Capital Initiative şi al proiectului „Arbori remarcabili din România” (lansat de ASR Prințul Charles) şi mentor în cadrul Asociaţiei Microregionale Pogány-havas din Miercurea Ciuc.
Barbara Knowles a decedat în aprilie 2016, premiul fiindu-i acordat post-mortem.
O ceremonie centrală pentru toţi laureaţii este programată la Bruxelles în octombrie, fiind precedată în această toamnă de ceremonii naţionale în statele membre.

Despre autor

-