Publicat : vin, apr. 17th, 2015

Parlamentul European – Situatia romilor: ”nu” discriminarii si recunoasterea Zilei Genocidului

Parlamentul-EuropeanInt-o rezolutie votata miercuri, Parlamentul a cerut mai multe eforturi pentru a pune capat discriminarii, discursurilor instigatoare la ura si infractiunilor motivate de ura impotriva romilor, precum si pentru a recunoaste ziua de 2 august ca zi de comemorare a holocaustului rom, in amintirea genocidului rom din Al Doilea Razboi Mondial. In rezolutie, deputatii isi exprima ”ingrijorarea profunda privind aparitia unui curent impotriva romilor, care se manifesta printre altele printr-o retorica impotriva lor si prin acte de violenta in Europa.

”Curentul impotriva romilor este ”incompatibil cu normele si valorile Uniunii Europene” si ”reprezinta un obstacol major in calea integrarii sociale de succes a romilor”, subliniaza deputatii, cerând statelor membre sa implementeze efectiv Directiva 2000/43/CE a Consiliului din 29 iunie 2000 de punere in aplicare a principiului egalitatii de tratament intre persoane, fara deosebire de rasa sau origine etnica pentru ”a preveni si elimina discriminarea impotriva romilor, mai ales in privinta locurilor de munca, educatiei si accesului la locuinte.”

Parlamentul recunoaste realitatea istorica a genocidului rom din Al Doilea Razboi Mondial, precum si alte forme de persecutie, cum ar fi deportarile si internarile fortate, cerând statelor membre sa faca la fel. Conform estimarilor, cel putin jumatate de milion de romi au fost exterminati de regimul nazist si de alte regimuri si aliatii acestora, iar in unele state, a fost asasinata peste 80% din populatia roma. In noaptea de 2-3 august 1944, 2897 romi, mai ales femei, copii si batrâni, au fost asasinati in lagarul de romi de la Auschwitz-Birkenau.

Pentru a comemora aceasta atrocitate si victimele genocidului, 2 august ar trebui sa fie recunoscuta drept ”Ziua europeana de comemorare a Holocaustului impotriva romilor”, mai spun deputatii. Romii sunt cea mai mare minoritate etnica a Europei. Este estimat ca in Europa traiesc intre 10 si 12 milioane, inclusiv aproximativ sase milioane in UE. Ziua Internationala a Romilor a fost sarbatorita la 8 aprilie.

Despre autor

-