Publicat : mie, apr. 29th, 2015

PE a decis: Echipamente de apel de urgenta automat in toate modelele noi de masini din 2018

Parlamentul-EuropeanConform prevederilor legislative votate de Parlamentul European saptamana aceasta, toate noile modele de masini si microbuzele vor fi echipate cu sisteme de apel de urgenta automat (eCall) care sa alerteze serviciile de salvare in cazul unui accident, pâna la 31 martie 2018. In 2014, au fost 25 700 de victime in accidente rutiere in UE. Aceste sisteme ar putea reduce aceste cifre cu pâna la 10% pe an

Integrarea sistemului eCall bazat pe tehnologia 112 in intreaga Uniune va contribui la cresterea sigurantei rutiere in toate cele 28 de state membre. Sistemul eCall din masini utilizeaza tehnologia apelului de urgenta 112 pentru a alerta automat serviciile de salvare in cazul unor accidente grave. Astfel, echipele de salvare vor putea decide imediat tipul si dimensiunea operatiunii de salvare necesare si vor putea ajunge mai repede la accident, salvând mai multe vieti si reducând gravitatea ranilor. Costurile blocajelor de trafic ar fi, de asemenea, reduse. Deputatii au intarit clauza legislativa privind protectia datelor pentru a impiedica urmarirea autovehiculului cu sistem integrat eCall inainte de producerea accidentului.

Conform noilor norme, apelul automat va oferi serviciilor de salvare doar date minime de baza, cum ar fi tipul masinii, carburantului, ora accidentului, locatia exacta si numarul pasagerilor. Normele precizeaza ca datele strânse prin sistemul eCall de centrele de urgenta sau de furnizorii lor de servicii nu trebuie transferate catre terte parti fara consimtamântul explicit al persoanei respective. Producatorii vor fi obligati sa se asigure ca tehnologia eCall permite stergerea completa si permanenta a datelor colectate. Toate modelele noi de masini de pasageri si vehicule comerciale usoare vor fi echipate cu sistemele eCall din 31 martie 2018. Deputatii au inclus, de asemenea, obligatia pentru Comisia Europeana de a evalua, trei ani mai târziu, daca aceste echipamente ar trebui incluse si in alte tipuri de autovehicule, cum ar fi autobuzele, autocarele sau camioanele.

Aceste reguli noi stabilesc obligatii pentru producatorii de masini. In iunie 2014, un set separat de reguli a intrat in vigoare prin care statele membre sunt obligate sa creeze pâna la 1 octombrie 2017, infrastructura necesara functionarii sistemelor eCall.

Despre autor

-