Publicat : mar, dec. 8th, 2015

Perspective pozitive pentru cei ce vor cauta un loc de munca in trimestrul I/2016

perspectiveIn toate regiunile tarii si in noua din 10 sectoare de activitate, angajatorii romani preconizeaza sa continue activitatile de angajare si in urmatoarele trei luni, manifestand un optimism ponderat, indica Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca.
Cei aflati in cautarea unui loc de munca in intervalul ianuarie – martie 2016 se pot astepta la un ritm de angajare sustinut, conform celei mai recente editii a Studiului Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca, realizat pe baza chestionarii unui esantion reprezentativ de 625 angajatori in perioada 14 – 27 octombrie 2015. 16% dintre angajatori anunta intentii de sporire a numarului total de angajati, 15% anticipeaza scaderi si 66% nu prevad schimbari in dimensiunea fortei de munca. O data eliminate variatiile sezoniere (anotimp, cicluri ale industriei etc.), Previziunea Neta de Angajare este de +12%, relativ stabila comparativ cu trimestrul IV/2015 si cu 2 puncte procentuale mai puternica decat in trimestrul I/2015.
In noua din cele 10 sectoare de activitate cuprinse in studiu, angajatorii se asteapta la cresteri ale nivelului de personal. Cea mai robusta prognoza pentru intervalul ianuarie – martie 2016 este formulata in sectorul Comert cu ridicata si cu amanuntul, unde mai mult de 1 din 4 angajatori raporteaza planuri de crestere a numarului total de angajati. Previziunea Neta de Angajare, de +23%, este cea mai puternica raportata in acest sector din trim. IV/2012 pana acum si se imbunatateste atat in raport cu trimestrul in curs (IV/2015) cat si cu trim. I/2015 cu 3, respectiv 15 puncte procentuale. Și in sectorul Industrie prelucratoare, ponderea angajatorilor care intentioneaza sa-si creasca dimensiunea fortei de munca este tot de circa 1 din 4, in ciuda unei usoare restrangeri a planurilor de angajare comparativ cu trimestrul IV/2015. Previziunea slabeste de altfel prin raport cu trimestrul in curs in opt din cele 10 sectoare analizate, cel mai abrupt declin fiind raportat in sectoarele Constructii, respectiv Industrie prelucratoare. Singura Previziune negativa ramane insa cea din sectorul Energie electrica, apa, gaze, unde angajatorii au raportat intentii pozitive o singura data in ultimii aproape trei ani.
Din punct de vedere regional, Previziunile sunt pozitive pe tot cuprinsul tarii, angajatorii din regiunile Centru si Nord-Vest fiind cei mai optimisti, pentru al doilea trimestru consecutiv. Previziunea Neta de Angajare este de +13% in ambele regiuni, ramanand relativ stabila comparativ cu trim. IV/2015. In regiunea Sud-Vest, Previziunea se imbunatateste cu 6 puncte procentuale comparativ cu trimestrul in curs, atingand valoarea de +9%, una din cele mai optimiste din ultimii patru ani. In schimb, Previziunea Neta de Angajare din regiunea Nord-Est slabeste cu 9 puncte procentuale si atinge +4%, valoare care, desi pozitiva, este cea mai putin optimista din intreaga tara.
Perspectivele de angajare continua sa fie pozitive indiferent de dimensiunea organizatiei, dar angajatorii din companiile mari, cu peste 250 de angajati, sunt din nou cei mai optimisti, raportand o Previziune Neta de Angajare de +16%. Angajatorii din micro-organizatii, cu pana la 10 angajati, sunt cei mai prudenti, enuntand o Previziune de +2%.
Previziunea Neta de Angajare se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator. Pentru tarile care au acumulat date cel putin 17 trimestre consecutiv, printre care si Romania, cifrele citate au fost supuse ajustarii sezoniere, cu exceptia cazului in care se specifica altfel.
Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca este cel mai longeviv si cuprinzator studiu din lume privind activitatea de angajare. ManpowerGroup administreaza acest studiu predictiv inca din 1962, iar in prezent in cercetare sunt inclusi peste 59.000 de angajatori din 42 de tari si teritorii, carora le sunt masurate trimestrial intentiile de a-si creste sau de a-si diminua numarul total de angajati pe parcursul trimestrului urmator. Studiul este un barometru al tendintelor si activitatilor de pe piata fortei de munca, fiind utilizat de Banca Nationala a Angliei in redactarea rapoartelor sale privitor la inflatie si ca sursa a raportului lunar privitor la perspectivele economice si sociale in Uniunea Europeana Monthly Monitor, redactat de Comisia Europeana. Datele studiului independent al ManpowerGroup sunt utilizate in egala masura de analisti financiari si economici din intreaga lume in evaluarea situatiei pietelor de forta de munca.
Pentru Romania, cercetarea de teren s-a derulat in intervalul 14 – 27 octombrie 2015 pe un esantion reprezentativ de 625 de angajatori. Rezultatele obtinute au o marja de eroare de +/-3,9%.

Despre autor

-