Publicat : mar, sept. 22nd, 2015

Petiție impotriva discriminarii românilor, dezbatuta in Parlamentul European

xx Victor negrescuLa inițiativa eurodeputatului Victor Negrescu și a deputatului PSD Andrei Dolineaschi, Comisia pentru Petiții din Parlamentul European a dezbatut și declarat ca admisibila petiția „România merita mai mult”, semnata de peste 20.000 de cetațeni români, in mod special din județul Botoșani. Petiția solicita o reacție ferma a autoritaților europene impotriva actelor de discriminare la care sunt supuși românii și alți cetațeni europeni in statele membre.

In urma intervenției europarlamentarului Victor Negrescu – cel care a prezentat inițiativa in cadrul ședinței Comisiei pentru Petiții de la Bruxelles – Comisia Europeana a subliniat ca va propune mecanisme comune de combatere a discriminarii la care sunt supuși românii, iar președinta Comisiei pentru Petiții și-a cerut scuze pentru cele intâmplate cetațenilor români.

„Petiția «România merita mai mult» reprezinta o acțiune civica inițiata impreuna cu domnul deputat din Parlamentul României Andrei Dolineaschi, prin care 20.000 de cetațeni cu drepturi depline ai Uniunii Europene trag un semnal de alarma Statelor Membre cu privire la discriminarea etnica și la manifestarile xenofobe care s-au accentuat la un nivel ingrijorator in spațiul Uniunii. Interesele electorale și politice au facut ca discursul xenofob sa fie practicat in foarte multe țari, de multe ori de oameni politici, și in același timp sa fie tolerat. In consecința, au aparut și practici discriminatorii care afecteaza direct cetațeni europeni.

Atragem atenția la lecțiile istoriei care ne arata consecințele grave generate de discursul rasist și de lipsa de reacție a statelor impotriva xenofobiei […] Problema discriminarii românilor nu este doar a românilor, ci a intregii Europe. In vreme de criza economica, in situații dificile, cel mai la indemâna este sa dai vina pe ceilalți pentru ceea ce ți se intâmpla ție. Argumentul xenofob este cel mai la indemâna”, a explicat eurodeputatul Victor Negrescu demersul lor in plenul Comisiei de Petiții.

In textul petiției depuse de deputatul Andrei Dolineaschi și europarlamentarul Victor Negrescu au fost oferite exemple concrete de discriminare la care au fost supuși românii din mai multe țari europene, precum Marea Britanie, Franța, Germania sau Olanda.

Reamintind aceste exemple in fața participanților la dezbatere, eurodeputatul Victor Negrescu a completat: „Refuz sa cred ca acesta este un comportament normal și tolerabil in Uniunea Europeana! Spuneau colegii europarlamentari ca unele dintre aceste situații nu mai sunt actuale, fiind multe fapte de anul trecut. Dar discriminarea nu ține de data, nu ține de momentul in care s-a produs, ci de sentimentul și de felul in care acei oameni au fost tratați, deși nu trebuiau sa fie tratați ca atare!
Sunt convins ca cele intâmplate nu reflecta opinia unor țari, ci reflecta cazuri particulare la care trebuie sa reacționam. Pentru ca din cazuri particulare pot exista uneori reacții in lanț.
Nu cred ca in interiorul Uniunii Europene mai exista «CEILALȚI». Suntem toți cetațeni ai acestei Uniuni. Suntem toți «NOI», pentru ca «NOI» suntem europeni. 
Petiția «România merita mai mult» a strâns circa 20.000 de semnaturi, un numar foarte mare daca ținem cont ca toate au fost strânse dintr-un singur județ din România, un județ relativ mic – județul Botoșani. Aici, foarte mulți români, foarte multe familii au rude peste hotare care au trait aceasta experiența a discriminarii.
Inclusiv eu personal și familia mea am primit uneori un tratament diferit, nedrept, in perioada de aproape 9 ani traiți in strainatate, doar pentru ca ne-am nascut in România”.

Eurodeputații prezenți la dezbatere au susținut demersul europarlamentarului Victor Negrescu și al deputatului Andrei Dolineaschi, subliniind nevoia ca cetațenii români și europeni sa nu se mai simta niciodata discriminați.

Printre eurodeputații care au luat cuvântul a fost și președinta Comisiei de Petiții, Cecilia Wikstrom, care și-a cerut scuze pentru discriminarea la care sunt supuși românii: „In numele Comisiei pentru Petiții regretam, sincer, aceasta situație. Nu ar trebui sa se intâmple așa ceva in Uniunea Europeana! In mod normal, nici nu trebuia sa discutam despre așa ceva. Sper ca simțiți faptul ca noi, Comisia de Petiții, sprijinim orice persoana care ar avea de suferit din cauza discriminarii”.
Prin textul petiției,  semnatarii solicita urmatoarele:
1.   O rezoluție din partea Parlamentului European pentru condamnarea oricaror forme de discriminare impotriva românilor și a altor naționalitați. Este nevoie de o poziție ferma a Parlamentului European, de delimitare de astfel de manifestari.
2.   Adresarea de catre Parlamentul European a unei solicitari catre Comisia Europeana pentru anchetarea discriminarilor publice la care au fost supuși românii.
3.  Identificarea unor mecanisme la nivelul Comisiei Europene sau al Parlamentului European pentru controlul și chiar sancționarea statelor membre care incurajeaza sau tolereaza acte de discriminare impotriva românilor sau a altor co-naționali europeni. 

Despre autor

-