Publicat : lun, iun. 20th, 2016

Reglementare a noului COD RUTIER – Nu platesti, nu mai circuli cu masina

noul cod rutierConform noii modificari a codului rutier, daca cineva si-a achizitionat o masina si nu plateste taxele in termen de 60 de zile, acesta nu va mai putea circula cu autoturismul achizitionat, pentru ca inmatricularea se suspenda de drept. Mai mult de atat, politistii de la Rutiera vor sti daca taxele au fost platite, deoarece instituţiile vor comunica între ele: datele de la serviciul de înmatriculări şi de la RAR ajung la organele fiscale, care la rândul lor trimit mai departe situaţia cu fiecare nou proprietar al maşinii care nu apare că şi-ar fi plătit la timp taxele.
Asadar, in OUG 195/2002, republicata, va fi introdus art. 151, care va avea urmatorul cuprins:
Art.151. (1) Autoritatea competentă transmite autorităților fiscale competente situația vehiculelor înscrise/transcrise în evidențele proprii, în primele 5 zile ale lunii pentru luna precedentă.
(2) În termen de 60 de zile de la data înscrierii/transcrierii transmiterii dreptului de proprietate a unui vehicul, titularul certificatului de înmatriculare este obligat să-şi îndeplinească obligaţiile de natură fiscală/financiară prevăzute de lege cu privire la deținerea și înmatricularea vehiculelor.
(3) Autoritățile fiscale competente transmit autorității competente situația vehiculelor pentru care proprietarii nu și-au îndeplinit în termen obligațiile prevăzute la alin. (2).
(4) Înmatricularea vehiculelor se suspendă de drept, în cazul proprietarilor care nu și-au îndeplinit în termen obligațiile prevăzute la alin. (2), începând cu prima zi după împlinirea acestui termen.
(5) Autoritățile fiscale competente comunică autorității competente îndeplinirea obligațiilor restante, în termen de 48 de ore de la îndeplinirea acestora. La primirea comunicării, autoritatea competentă revocă măsura suspendării înmatriculării.
(6) Procedura de transmitere a datelor și informațiilor prevăzute la alin. (2) și (3) se stabilește prin ordin comun al ministrului finanțelor publice, ministrului afacerilor interne și viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice.

Despre autor

-