Publicat : mie, mai 27th, 2015

Victor Negrescu, gazda conferintei „Romania poate fi hub energetic regional!”

negrescu forum 2La Bruxelles, eurodeputatul PSD Victor Negrescu a fost gazda a conferintei „Romanian Energy Forum: Uniunea Energetica – Provocari si oportunitati pentru energie durabila in Europa Centrala si de Sud-Est”, organizata marti, 26 mai, de catre Romanian Energy Center.

Victor Negrescu a subliniat ca Romania are un „potential imens” in domeniul energiei, de a deveni un „hub energetic regional” si de a dezvolta mai eficient mixul de energie. Acesta a facut in acelasi timp apel la utilizarea exclusiva a resurselor romanesti din domeniu pe intreg lantul de productie – servicii, productie, mentenanta, cercetare, formarea profesionistilor – pentru ca impactul sectorului sa ajunga in mod real in economie.

„Avem nevoie de un program national real pentru energie, care nu doar sa stimuleze productia sau sa subventioneze energii alternative, ci sa finanteze cercetarea, formarea profesionistilor, productia si realizarea serviciilor de catre companiile care isi au sediul in Romania. Spre exemplu, pentru cele 35 de miliarde de euro pe care le pune la dispozitie Comisia Europeana anual mai ales pentru cercetare, as vrea sa vad primul proiect romanesc”, a afirmat Victor Negrescu in cadrul conferintei de la Bruxelles.

Eurodeputatul social-democrat a inaintat, de asemenea, o serie de posibile solutii pentru o dezvoltare durabila a Romaniei ca hub energetic si ca utilizator al  mixului de energie.

negrescu forum 1„Referindu-ma la mixul de energie, mereu m-am intrebat daca suntem cu adevarat pregatiti, iar in acest sens reiterez cateva intrebari: de ce Hidroelectrica nu face si energie solara si de ce Complexul Energetic Oltenia nu vinde toata caldura pe care o produce? De ce panourile solare dezvoltate prin proiecte europene nu sunt produse in Romania, iar mentenanta sa fie 100% romaneasca?
In ceea ce priveste conceptul de hub energetic regional, de ce vorbim de export de energie cand reteaua din Romania nu a fost retehnologizata pentru a transporta mai mult, interconectarile cu alte state sunt dificile si conectarile la retele sunt greoie pentru producatorii noi? De ce construim noi surse de energie pentru o piata in reducere si nu cautam sa modernizam si ce avem? De ce exploatatiile din Marea Neagra au nevoie de sute de specialisti straini si universitatile din Romania nu pregatesc acele profesii?”, a subliniat Victor Negrescu in cadrul interventiei sale.
Acesta a atras atentia, totodata, ca sectorul energiei din regiune trebuie sa se coaguleze si sa lucreze impreuna pentru a-si apara interesele, deoarece „nu exista nicaieri un inger pazitor care sa apere industria energetica din Est si din Romania”.
Victor Negrescu a lucrat, la nivel european, pe o serie de subiecte legate de rolul Romaniei pe piata energiei. De asemenea, el este unul dintre europarlamentarii care vorbesc constant despre inovatie si cercetare, industria energiei fiind un domeniu cheie in acest sens.

Despre autor

-