Publicat : Dum, mart. 13th, 2016

Victor Negrescu: România are nevoie urgenta de creșterea investițiilor: 6% din PIB pentru educație și sanatate și 1% pentru cercetare

xx Victor negrescuRaportul de tara al României pentru 2016 scoate in evidenta o nevoie imperativa de crestere a investitiior in cercetare și dezvoltare, precum și educație și sanatate, atrage atentia europarlamentarul Victor Negrescu, membru al Comisiei pentru bugete in Parlamentul European.
“Raportul scoate in evidenta ca investitiile in cercetare și dezvoltare, precum și educație și sanatate sunt insuficiente! Cheltuielile cu inovarea si dezvoltarea sunt mici si au o eficienta scazuta: grupurile vulnerabile continua sa se confrunte cu obstacole mari in ceea ce privește accesul la educație, iar finanțarea insuficienta și utilizarea deficitara a resurselor publice continua sa afecteze sistemul de sanatate din România. Reiterez apelul facut de Fundația Stânga Democratica, de alocare a 6% din PIB pentru educație și sanatate și de 1% pentru cercetare și dezvoltare in urmatoarea execuție bugetara. România nu-și mai permite ca, in 2016, sa nu beneficieze de un sistem public de sanatate și educație de calitate, pentru toți”, subliniaza europarlamentarul Victor Negrescu.

Victor Negrescu subliniaza ca este nevoie de un efort comun al României si al Uniunii Europene pentru a creste semnificativ investitiile din aceste domenii in urmatorii ani si a atinge obiectivele Strategiei Europa 2020, care prevad un nivel al investitiilor in cercetare si dezvoltare de 3% din PIB (1% din fonduri publice si 2% din fonduri private), o reducere subtantiala a parasirii timpurii a scolii, precum si cresterea ponderii populatiei cu studii superioare.

“In conditiile in care fondurile publice alocate cercetarii și dezvoltarii sunt foarte mici, de 0,29% in 2016, este necesar ca România sa isi canalizeze eforturile spre fondurile private, spre incurajarea investitiilor antreprenoriale si spre stimularea cooperarii dintre sectorul public si privat in acest domeniu”, considera europarlamentarul S&D.

“Si in ceea ce priveste educatia, România inregistreaza in continuare probleme legate de accesul la educatie al romilor și al elevilor din familiile sarace, nivelul ridicat al ratei de parasire timpurie a scolii, slaba racordare a scolii la nevoile de pe piata muncii. La nivelul UE, trebuie facute eforturi pentru ca in urmatorii ani fondurile destinate programului de cercetare (Orizont 2020) sa fie distribuite in functie de nevoile reale ale statelor membre.

Totodata, autoritațile din România și UE trebuie sa se concentreze mult mai mult pe implementarea politicilor pentru tineret. Un studiu in premiera, lansat recent in România de catre Fundatia Stânga Democratica și Fundația Europeana Studii Progresiste releva o concluzie ingrijoratoare: tinerii se simt ignorați și ocoliți de procesul decizional. La fel de important este și ca tinerii considera educația și sanatatea ca fiind domenii prioritare. Este un semnal pe care toți decidenții, fie ei români sau europeni, trebuie sa il ințeleaga cât mai bine”, mai subliniaza europarlamentarul român.

Cu privire la sanatate, europarlamentarul Victor Negrescu mai precizeaza ca România trebuie sa lucreze la capitolul alocare eficienta a resurselor publice, iar la nivelul Uniunii sa se implementeze inteligent programul UE in domeniul sanatatii publice 2014-2020, astfel incât sistemul de sanatate al României si al altor state cu probleme sa poata sa deveni mai eficient, mai sustenabil si mai inovator.

Despre autor

-