Publicat : mar, dec. 15th, 2015

2015 – Topul politicienilor pe retele sociale – studiu online

facebook-logoInfoPolitic.ro si-a propus realizarea un studiu privind popularitatea principalilor actori politici autohtoni, pe cele mai importante retele sociale – Facebook, Twitter si Instagram – si modul in care acestia folosesc resursele online pentru a puncta la capitolul imagine. In acest sens, au fost analizate conturile online ale presedintelui Klaus Iohannis, ale fostului premier, Victor Ponta, noului premier, Dacian Ciolos, dar si ale liderilor partidelor parlamentare din Romania.
Studiul a fost coordonat de experti social-media ai Infopolitic.ro, si a fost realizat pe baza datelor publice existente in online-ul romanesc. Datele sunt culese pana la inceputul lunii decembrie 2015.
Principalele observatii
– Klaus Iohannis castiga 10,004 de sustinatori online in prima zi dupa incendiul de la Clubul Colectiv, pagina lui Victor Ponta creste cu 2,105 like-uri in ziua in care acesta isi da demisia din functia de premier, in timp ce Dacian Ciolos ajunge la 5,907 de noi fani in ziua in care depune juramantul;
– Victor Ponta conduce topul paginilor Facebook cu cel mai mare indicator People Talking About This;
– Klaus Iohannis domina clasamentul in functie de numarul de sustinatori virtuali pe Facebook;
– Discursul anti-sistem al lui Bogdan Diaconu are sustinere pe reteaua sociala si genereaza un engagement mare pe Facebook;
– Victor Ponta ocupa prima pozitie in clasamentul conturilor de Twitter, cu cei mai multi utilizatori care il urmaresc si cele mai multe postari pe reteaua sociala;
Iohannis, Ponta si Ciolos – evolutii Facebook in perioada 28 octombrie – 2 decembrie
Infopolitic.ro a urmarit evolutia numarului de like-uri de pe paginile de Facebook ale lui Klaus Iohannis, Victor Ponta si Dacian Ciolos, in stransa legatura cu principalele evenimente care au marcat scena politica autohtona, de la tragedia din Clubul Colectiv pana la serbarea Zilei Nationale a Romaniei.
Se observa ca fiecare dintre cele trei pagini analizate are cate un varf al numarului de noi aprecieri primite pe Facebook.

Astfel, Iohannis castiga 10.004 de sustinatori online in prima zi dupa incendiul de la Clubul Colectiv, pagina lui Victor Ponta creste cu 2.105 like-uri in ziua in care acesta isi da demisia din functia de premier, in timp ce Dacian Ciolos ajunge la 5.907 de noi fani in ziua in care depune juramantul.
Top Facebook politicieni
Potrivit datelor Facebrands.ro din 2 decembrie, la capitolul politica, presedinteleIohannis conduce in topul paginilor cu cele mai multe like-uri, pagina sa de Facebook insumand 1.700.400 de fani.

Cel de-al doilea loc in clasament ii revine lui Victor Ponta, cu 779.461 sustinatori pe reteaua sociala. Noul premier, Dacian Ciolos, avea in acel moment 34.882 like-uri pe pagina personala de Facebook.
Victor Ponta, lider la capitolul People Talking About This
People Talking About This (PTAT) este un indicator Facebook ce contorizeaza, pentru o perioada de sapte zile, numarul de utilizatori unici care au creat o „poveste” despre pagina. La acest nivel, sunt luate in calcul acele elemente, interactiuni ale utilizatorilor cu pagina de Facebook, care sunt afisate in News Feed, precum like-uri la pagina, interactiunile cu fanii (numarul de click-uri primite, like-uri la postari, comentarii si share-uri), tag-urile primite de pagina, check-in-urile sau alte mentionari directe.

In ceea ce priveste paginile de Facebook analizate, Victor Ponta conduce topul paginilor cu cel mai mare indicator PTAT – 86,934. Pozitia a doua ii revine lui Klaus Iohannis (73,622), care este urmat de Bogdan Diaconu (63,905), Traian Basescu (44,790), Alina Gorghiu (7,881) si Dacian Ciolos (6,595).
Top Twitter politicieni
In ceea ce priveste numarul de followers, prima pozitie in top e ocupata deVictor Ponta (4,116 Tweets), al carui cont se bucura de sustinerea a 15,975 de utilizatori.

Contul fostului premier este urmat de cel al lui Traian Basescu (136 Tweets), care insumeaza 15,840 followers, cu toate ca ultima postare dateaza din decembrie 2014.

Cu un numar de 12,239 sustinatori online, Klaus Iohannis (888 Tweets) ocupa a treia poztie in clasament. Insa, activitatea de pe contul de Twitter al presedintelui se bazeaza, in exclusivitate, pe mecanismul de preluare automata a postarilor de pe Facebook.
Top Instagram politicieni
Iohannis conduce topul cu cei mai multi followers.
Victor Ponta are cele mai multe postari.

Despre autor

-