Publicat : Dum, iul. 12th, 2015

Bunul samaritean al presei locale…

Beianu samariteanulDupa ce a fost acuzat de o televizune centrala ca a acordat contracte de publicitate – preferential – televiziunii Valahia TV (circa 150.000 de euro in aproape patru ani de mandat), Dumitru Beianu a iesit public intr-o conferinta de presa sa explice… presei locale cat de mult iubeste jurnalistii si cat a ajutat in mandatul de presedinte al CJ (2008 – 2012) mass media locala…

“Am sustinut intotdeauna presa locala. Am fost intr-o perioada anterioara trecerii mele la CJ, administrator la o societate comerciala care a preluat o televiziune locala. Modul in care vad eu presa locala, rolul acesteia? Cu toate greselile, lipsa de principii – inerente cumva (la fel ca si in politica) – cu multi oameni de calitate care au o meserie si o obligatie, rolul presei este acela de a informa cetatenii. Cu cat mai multe informatii corecte… Exista si un filtru al consumatorului de presa, care poate face diferenta intre minciuni si adevar, intre fapte inchipuite si realitate…”, a precizat Beianu.

Apoi a devenit ceva mai dur la adresa celor care-l critica si care au “dat pe ecran” contractele cu televiziunea Valahia…

contract 2“Daca exista cumva vreun act normativ care interzice o relatie contractuala intre un ordonator de credite si o societate la care a fost administrator, atunci probabil ca sunt vinovat de ceva… Eu stiu ca nu exista. Mai mult decat atat, toate contractele de la Consiliul Judetean, inclusiv cele legate de televiziunea locala Valahia, au fost facute cu respectarea legii, nu exista niciun conflict de interese si sa fiti siguri ca daca ar fi existat, nu trebuia sa treaca trei ani de zile ca sa apara pe un ecran de televiziune un redactor cu atitudine de judecator, care a prezentat vinovatul si marea, marea problema. Legat de aceasta situatie, realitatea imi este mie favorabila…”.

contract 1Dupa aceasta constatare scurta, din care am inteles ca realitatea ii este favorabila, ca nu exista nicio lege care sa-i interzica sa acorde (in conditii de respectare a legalitatii, desigur) contracte “grase” televiziunii la care fusese administrator si despre care un oras intreg spunea ca este “televiziunea lui Beianu”, liberalul Tica a deplans soarta presei locale, conditia ingrata a jurnalistilor obligati sa traiasca de azi pe maine din mila banilor publici. Apoi a dat putin cu barda in “jurnalistii care primesc bani doar ca sa denigreze (la comanda, desigur – nici nu se putea altfel – N.R.) pe cineva…”.

“Cred in continuare ca presa trebuie ajutata… Din pacate, mediul privat care ar trebui sa finanteze activitatea presei este mult prea slab reprezentat in Giurgiu. Si atunci, alternativa este acceptarea unor bani publici de la institutii care accepta sa plateasca servicii presei pentru promovare. E un compromis echitabil de ambele parti. Trist este ca exista oameni de presa care depasesc aceasta limita si primesc bani ca sa denigreze pe cineva, nu ca sa-si promoveze finantatorul… Probabil ca in timp se vor sedimenta oamenii cu principii de ceilalti, cati exista” a incheiat Beianu subiectul.

Daca ar fi sa urmam firul logic al declaratiei lui Dumitru Beianu, urmatoarea intrebare ar fi una la fel de logica:

contract 3Care a fost presa pe care a ajutat-o? In afara de Valahia TV si Informatia de Giurgiu (ambele la acelasi “trust”)? Stiut fiind ca in acea perioada (2008 – 2012) pe piata media mai exista si Muntenia TV, si Giurgiu News si Giurgiu Net (din 2011 si Opinia giurgiuveanului), si ziarul Vlasca si alte cateva jurnale (Giurgiuveanul, Jurnal giurgiuvean, Saptamana giurgiuveana) – care, dupa stinta noastra  nu au “beneficiat” (nu toate – N.R.) de un astfel de “tratament”. Sau nu intrau in vederile liberalilor de la acea vreme?

Exista vreo asemanare intre speta primarului Mazare – care si-a finantat din bani publici (tot prin contracte legale) televiziunea radioul si ziarul – si cazul CJ Giurgiu si televiziunea Valahia? Sau, spre deosebire de Beianu, Mazare nu si-a luat tara inapoi?

Domnul Beianu are dreptate partial cand spune ca “nu exista un act normativ care sa interzica o relatie contractuala intre un ordonator de credite si o societate la care a fost administrator” – dar realitatea care domnului Beianu ii este favorabila, nu le-a fost favorabila si altora in cazuri similare…

N.R. Facsimilul dintr-un contract pe care il prezentam aici este relevant si mai ales interesant. Lasand deoparte suma, contractul are si o greseala, hai sa-i spunem de redactare: durata acestuia este de “o luna”, incepand cu intai aprilie 2010 (va asiguram ca nu este pacaleala), pana pe 31 decembrie 2010…

Despre autor

-

Afisat: 3 Comentarii
Spune-ti parerea
 1. Vasile Grecu spune:

  Binenteles ca sustin interesele celor care ii platesc. iar cei care nu sunt platiti au o vehementa ciudata. uitativa la MAndu de ce e atat de chitit pe Barbu si in acelasi timp face anticamera la el la birou? sau Tincu?
  Dau in tine cat pot, iar pe partea ailanta iti cer din toti rarunchii.
  Asta e presă? Sa nu va surprinda ca nu va citeste nimeni.

 2. nicoleta pana spune:

  In primul rand o televiziune locala e un bun al nostru , al tuturor.E ca strada din fata casei.Nu i penumele tau dar tu esti cel care o folosesti zilnic si te bucuri de ea.
  In al doilea rand daca din cei 150.000euro scazi24%tva si din ce ramane scazi impozitul pe profit ,apoi CAS ,apoi alte dari catre stat totalizand cam 40% vezi a nu ti ramane prea mult pentru plata salariilor.Bani deci care se reintorc in judet nu in buzunarul lui Beianu.
  Practic pentru proprietar o televiziune (sau ziar , site…) este o gaura de bani.Ca reclamele sunt putine si prost platite.
  Singura satisfactie a proprietarului , mica , este ca o data la patru ani , in alegeri poate sa aiba 10-20 emisiuni cu caracter electoral

  • DNA is here spune:

   sa inteleg deci,ca sunteti revoltata ca nu a pompat mai multi bani in aceasta televiziune de carton?!unde este oare coloana vertebrala a ziaristilor giurgiuveni?se pare ca sustineti hotia,si manevrele facute de acest individ.si cica presa in general nu are culoare politica,dar se pare ca atunci cand e de ros ciolanul,deveniti pupatori de „moaste'(ca sa nu zic de altceva)…rusine doamna,rusine!!!