Publicat : mar, aug. 4th, 2015

Ce trebuie sa stie absolventii institutiilor de invatamant – promotia 2015

absolventiAbsolventii care se afla in evidenta agentiei judetene pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu/ resedinta si care nu au putut ocupa un loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant, intr-o perioada de 60 de zile, pot depune urmatoarele documente pentru a primi indemnizatia de somaj:

– carte de identitate;

– act de studiu, respectiv:

  • diploma de bacalaureat, precum si certificat de calificare (daca este cazul) – original si copie – in cazul absolventilor care au promovat examenul de bacalaureat,
  • certificat de absolvire (original si copie) si adeverinta eliberata de institutia de invatamant din care sa reiasa ca nu a promovat examenul de bacalaureat – pentru absolventii care nu au promovat examenul de bacalaureat ;

– declaratie pe propria raspundere data in fata notarului din care sa reiasa ca la data cand solicita indemnizatia de somaj nu urmeaza o forma superioara de invatamant.

In cazul in care persoana s-a inregistrat in vederea medierii pentru incadrarea in munca la un furnizor de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditat sau notificat conform legii, va prezenta si adeverinta eliberata de furnizorul de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, prin care se certifica data inregistrarii persoanei in evidentele proprii.

Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj de la data expirarii termenului de 60 de zile de la data absolvirii, incepand cu data de 28.07.2015, absolventii institutiilor de invatamant trebuie sa depuna aceste acte pana la data de 06 august 2015.

In cazul in care aceste acte se depun dupa data de 06.08.2015, indemnizatia de somaj se va acorda de la data depunerii documentelor.

Absolventii institutiilor de invatamant pot beneficia de indemnizatia de somaj  daca:

– in intervalul termenului de 60 de zile de la data absolvirii, s-au inregistrat la agentia pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu sau resedinta sau la un furnizor de servicii specializate, acreditat;

– nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit  pregatirii profesionale;

– nu urmeaza o forma de invatamant la data solicitarii dreptului;

– nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta in vigoare.

Indemnizatia se acorda o singura data, la cerere, pentru fiecare forma de invatamant absolvita iar cuantumul acesteia reprezinta 50% din valoarea indicatoru­lui social de referinta in vigoare, respectiv  250 lei.

Precizam faptul ca termenul de 60 de zile de la data absolvirii a inceput sa curga de la data de 29 mai 2015, ultima zi a acestui termen fiind 27 iulie 2015.

Relatii suplimentare se pot obtine de la sediul AJOFM Giurgiu din mun. Giurgiu, sos. Bucuresti, bl. 202/5D, sc. A, B, C, parter + mezanin; tel.: 0246/230613 sau la Punctul de Lucru din orasul Bolintin Vale – b-dul Republicii ( incinta Bibliotecii orasenesti), tel: 0246/271.066.

Despre autor

-