Publicat : lun, apr. 4th, 2016

Cine-i candidatul care i-a propus Lilianei Ciobanu sa renunte la candidatura – metoda reducerii la absurd

metoda reduceriiCa sa evitam discutiile in contradictoriu o sa transam problema nemteste, ca doar traim in tara lucrului bine facut. Saptamana trecuta, deputatul Liliana Ciobanu, candidatul PSRO la Primaria Giurgiu a fost nevoita sa raspunda unei intrebari a unei jurnaliste de la GTv:
Intrebare: V-a contactat vreunul dintre candidati pentru a-l sustine?
Raspuns: Da! M-a cautat unul dintre candidatii anuntati si mi-a zis c-ar fi fost mai bine sa fim mai putini pe listele de candidatura la Primarie, pentru ca asa se vor imparti voturile. Dar eu nu cred. Eu cred ca giurgiuvenii deja si-au facut un plan al lor si stiu exact ce vor face in alegeri. Important este sa iasa la vot si sa voteze.
Asadar, “unul dintre candidatii anuntati”, asa a declarat doamna Liliana Ciobanu. In aceasta situatie, am contactat telefonic candidatii “anuntati”, de la Cracea la Vladu si Barbu si iata raspunsurile acestora la intrebarea: “I-ati cerut sau sugerat Lilianei Ciobanu sa renunte la candidatura si sa va sustina pe dumneavoastra?”:
Mihaita Grigore (candidat al Partidei Romilor) – Nu am contactat-o pe doamna deputat sin u o sa face un astfel de gest cu niciun contracandidat. Eu imi joc sansa correct.
Ionel Dinu (candidat PMP) – Niciodata nu am avut o astfel de abordare cu Liliana Ciobanu. Jur pe Biblie! Am auzit de o discutie in Parlament, darn u stiu care a fost candidatul care a abordat-o pe doamna deputat.
Norut Stanisteanu (candidat Miscarea Liberala) – Nici macar nu stiu numarul de telefon al doamnei in cauza. Dar astfel de abordare din partea unui candidat mi se pare nelalocul ei.
Alexandru Vladu (candidat ALDE) – Cu siguranta nu am abordat-o pe Liliana Ciobanu. Relatiile noaste nu sunt dintre cele mai bune de cand am plecat din PPDD.
Marius Cracea (candidat independent) – E absolute exclus sa o abordez eu pe doamna Ciobanu cu astfel de tema. Mi se pare o propunere neprincipiala, nu se face asa ceva.
Nicolae Barbu (candidat PSD) – Nu mai am un dialog cu Liliana Ciobanu de mult timp. Cand cineva “te injura” in toate imprejurarile, nu poti sa mai ai niciun fel de dialog, cu atat mai putin astfel de propuneri.
Liliana Ciobanu (candidat PSRO) ne-a precizat (tot telefonic) ca intr-adevar, a fost intrebata, dar… „Am spus ca DA, am fost contactata, dar n-am spus ca de vreun candidat”. Am ascultat cu atentie inregistrarea si am transcris cuvant cu cuvant declaratia, din care reluam: Da! M-a cautat unul dintre candidatii anuntati si mi-a zis c-ar fi fost mai bine sa fim mai putini pe listele de candidatura la Primarie…

In acest context, pentru aflarea adevarului (in acest caz a candidatului care a contactat-o pe Liliana Ciobanu) nu ne ramane decat sa facem apel la metoda reducerii la absurd (argumentum ad absurdum). Este un rationament care presupune ca ceea ce trebuie demonstrat nu este adevarat si, prin deductie logica, aceasta presupunere duce la o absurditate.
Asadar, avem o propozitie adevarata: “Da! M-a cautat unul dintre candidatii anuntati si mi-a zis c-ar fi fost mai bine sa fim mai putini pe listele de candidatura la Primarie” spusa de Liliana Ciobanu. Aceasta constituie ipoteza si noi trebuie sa demonstram ca o alta propozitie (concluzia) este adevarata. Concluzia, in acest caz este ca Nicolae Florian a fost candidatul care “a interceptat-o” pe Liliana Ciobanu.
Astfel, avand de demonstrat ca propozitia care alcatuieste concluzia este adevarata, presupunem ca si ea este falsa, ceea ce ne duce la o contradictie, adica la un rezultat absurd. Conform metodei reducerii la absurd, rezulta ca presupunerea facuta este falsa, deci concluzia este adevarata.
De aceea nici nu l-am contactat telefonic pe Florian Nicolae. Pentru ca ar fi negat ca i-ar fi sugerat Lilianei Ciobanu sa se retraga din cursa… Ceea ce ar fi dat peste cap metoda reducerii la absurd.
N.R. Pentru aceeasi demonstratie se poate folosi (numai de catre initiati), metoda argumentului din incredulitate personala – “Nu pot sa cred ca e posibil asa ceva, deci nu poate fi adevarat” – altfel spus, o anumita persoana afirma ca o propozitie trebuie sa fie neadevarata pentru ca el/ea nu e capabila sau nu vrea sa considere ca s-ar putea sa fie adevarata. Sau, nu vrea sa creada in evidentele care ii contrazic copinia personala. Complicat, nu-i asa?
Q.E.D.

Despre autor

-

Afisat: 2 Comentarii
Spune-ti parerea
 1. Membru PNL spune:

  Doi candidati de rah.. Liliana Ciobanu si Nicolae Florian
  Cel mai tampit fiind Nicolae Florian Logic

 2. Olah spune:

  Hai sa nu facem din asta o stire de senztie.
  Daca ar fi candidati mai putini numarul de voturi ar fi mai mare pentru castigator si asa se poate considera ca este mai reprezentativ primarul ales.
  Asta la alegeril in un singur tur.
  Ce te faci daca in aceasta saptamina se va decide vot in doua tururi?
  Atunci sa vezi ca d-na deputat o sa fie rugata sa candideze!