Publicat : sâm, ian. 2nd, 2016

Cum a inceput 2016 – Un an mai scump sau mai ieftin?

portofelDespre anul 2016 s-a spus ca va fi anul marilor schimbari. Sa vedem daca este asa…
De la 1 ianuarie Cota standard TVA a scazut de la 24% la 20%. Daca adaugam ca la apa potabila, de uz industrial sau agricol, TVA-ul este de 9%, atunci am putea vorbi de o relaxare a vietii de zi cu zi. In urma reducerii TVA cu 4 puncte procentuale, preturile ar trebui sa scada cu 3,22%, insa asta depinde numai si numai de comercianti si de… controalele autoritatilor competente.
Facturi mai mici la energie. Consumatorii casnici vor plati de la 1 ianuarie 2016 cu 3,5% mai putin la energia electrica.
Supraacciza la carburanti, in valoare de 7 eurocenti/litru ramane in vigoare inca un an, desi prima varianta a Codului Fiscal prevedea eliminarea ei la 1 ianuarie 2016. Actul normativ prevede disparitia acestei taxe la 1 ianuarie 2017.
Accizele aplicate alcoolului etilic scad cu 30% de la 1 ianuarie, ceea ce va genera o ieftinire a bauturilor alcoolice, estimata la 15-20%.
Taxa pe stalp a fost redusa, de la 1,5% initial la 1% incepand cu 1 ianuarie 2015.
De la 1 ianuarie 2016 dispare si taxa pe constructiile speciale din agricultura.
Codul fiscal mai prevede si un impozit pe dividende de 5%, in scadere de la 16%, dar si cu un regim diferentiat de impozitare pentru microintreprinderi. In schimb avem impozite mai mari pentru cladiri.
In cazul impozitarii microintreprinderilor, schimbarile presupun majorarea plafonului de incadrare in categoria de “microintreprindere”, de la 65.000 euro la 100.000 euro si introducerea unui sistem de cote de impozitare diferentiate in functie de numarul de salariati, intre 1% si 3%. Astfel, impozitul va fi de 1% pentru microintreprinderile care au peste doi salariati, inclusiv, 2% pentru cele cu un salariat si 3% pentru cele care nu au salariati.
De la 1 ianuarie 2016 intra in vigoare noua formula de impozitare pentru imobile, care duce la cresteri semnificative de taxe, in special pentru firmele mici care au sediul firmei acasa. Astfel, de anul viitor, taxele locale pe cladiri se vor stabili la fel, indiferent de natura juridica a contribuabilului, persoana fizica sau juridica, diferentierea urmand sa se realizeze in functie de destinatia cladirii, rezidentiala sau comerciala. In plus, autoritatile locale vor putea decide aplicarea unei cote de impozitare cuprinse intre 0,08% si 0,2% pentru cladirile folosite ca locuinta, si intre 0,2% si 1,3% pentru cele folosite in activitati economice (sedii PFA, sedii firma, cabinete etc).
Din 2016, cei care obtin venituri din activitati independente vor fi obligati sa plateasca CAS (contributia pentru pensie), chiar daca obtin si venituri de natura salariala. In schimb, pentru aceste venituri creste deducerea de baza de la 20% la 40%. De asemenea, persoanele fizice autorizate vor plati, pe langa impozitul de 16% pe venit, si contributia de asigurari de sanatate (CASS) de 5,5%, si CAS de 10,5%. Pe de alta parte, contributia la CAS va fi plafonata la cinci salarii medii brute lunare.
In acelasi timp, persoanele fara venituri vor fi obligate, din 2016, sa achite CASS si sa depuna o declaratie fiscala in acest scop la Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Despre autor

-