Publicat : Dum, mai 10th, 2015

De sambata, 9 mai, platile in numerar intre firme sau persoane fizice sunt limitate

plati numerarIncepand cu 9 mai a intrat in vigoare legea 70/2015 care limiteaza tranzactiile in numerar efectuate de firme sau persoane fizice; legea se aplica persoanelor juridice, persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor individuale, afacerilor de familie, liber-profesionistilor, persoanelor cu activitati independente, dar si asocierilor sau entitatilor fara personalitate juridica. Noile regului se plica si tranzactiilor in valuta, incadrarea in plafoane efectuandu-se la cursul cumunicat de BNR in ziua respectiva.

Pe scurt prevederile sunt urmatoarele: firmele pot efectua tranzactii in numerar in limita a 5.000 de eli/zide la o persoana sau catre o persoana, dar nu mai mult de 10.000 de lei/zi. Magazinele cash&carry pot incasa de la clienti in limita unui plafon de 10.000 de lei de la o persoana, iar limita de 10000 de lei/zi este valabila si pentru platile catre magazine cash & carry. Sunt interzise platile si incasarile fragmentate.

Operatiunile in numerar intre firme si persoane fizice sunt limitate la 10.000 de lei de la o persoana sau catre o persoana. Sunt interzise platile fragmentate, cu exceptia existentei unui contract de plati in rate. Sunt limitate si facturile stornate restituirea in numerar putandu-se face in numerar cu limite de 5000 si 10000 de lei si restul prin instrumete de plata fara numerar. Persoanele care nu au cont bancar si declara aceasta pe propria raspundere primesc restituirea integral in numerar.

Intre persoanele fizice limita pentru incasarile sau platile efectuate este de 50.000 de lei/tranzactie.Nerespectarea plafoanelor se sanctioneaza cu amenda egala cu 10% din suma incasata sau platita.Noile plafoane nu se aplica taxelor, impozitelor sau diurnei, depunerilor de numerar la banci, la retragerile de numerar din conturile deschise pentru plata salariilor.

Despre autor

-