Deputatul Toma Petcu, vicepresedinte ALDE: “Modificarile aduse Legii energiei electrice si a gazelor naturale vor asigura dezvoltarea economica a unitatilor administrative teritoriale”

Astăzi, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, proiect pe care deputatul Toma Petcu l-a sustinut.
“Proiectul aduce unele modificări pe care le-am susținut și în calitate de ministru al Energiei încă de la preluarea mandatului.
O măsură pe care o consider a fi extrem de benefică și care se regăsește în proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților, este cea cu privire la delegarea calității de concesionar al distribuţiei de gaze de la Ministerul Energiei la unitățile adminitrativ-teritoriale.
Până acum, legea prevedea ca toate procedurile de concesionare a serviciilor de furnizare a gazelor naturale să se realizeze de către Ministerul Energiei pentru fiecare primărie în parte. În schimb, pentru celelalte servicii publice, precum cele de salubritate, apă și canal, fiecare unitate administrativă îşi organizează singură licitaţiile.
Pentru extinderea, modernizarea şi realizarea de reţele noi de gaze, licitaţiile pentru concesiune se desfăşurau la Ministerul Energiei.
Prin modificările aduse Legii 123, unitățile administrativ-teritoriale, care își cunosc mult mai bine necesitățile locale, vor putea să organizeze licitații pentru concesionarea serviciilor de furnizare a gazelor naturale.
Din punctul meu de vedere, așa cum am arătat și când dețineam calitatea de ministru al Energiei susținut de ALDE, am convingerea că prin aceste modificări se va realiza mult mai ușor dezvoltarea economică a multor unităţi administrativ-teritoriale prin dezvoltarea reţelelor sau prin modernizarea lor. Cunosc multe primării care şi-au făcut astfel de proiecte şi care pot fi puse în aplicare de îndată, urmând ca fiecare să îşi stabilească modalitatea prin care demarează procedura de licitaţie, în concordanţă cu legislaţia în vigoare.
Prin legea votată astăzi de Camera Deputaților consider că facem un pas înainte în ceea ce privește descentralizarea anumitor servicii, dând posibilitatea unităților administrativ teritoriale să își gestioneze singure necesitățile” a declarat deputatul ALDE, Toma Petcu.