Publicat : Dum, ian. 10th, 2016

Domnilor politicieni, schimbam rolurile?

ZZZ– Editorial –
Daca tot a inceput – inevitabil – campania electorala, schimbam rolurile, domnilor politicieni? Va vad si va simt nemultumiti de modul in care va trateaza presa nationala si locala. Ati inceput sa ne dati sfaturi, sa ne faceti recomandari si, ca bomboana pe coliva – ati inceput voalat sau nevoalat sa ne amenintati. Daca este ceva ce nu va convine, analizati-va activitatea prezenta. Si mai cu osebire pe cea trecuta. Stergeti praful de pe osemintele scheletelor din dulapuri. Spovediti-va. Psihanalizati-va…
Nu sunt de ajuns povestile, pildele, like-urile si share-urile de pe facebook. Nici postarile cu nick name-uri si adrese de email false nu va aduc prea multe voturi. Si nici blogurile si site-urile efemere – cu rolul de a va ridica mingi la fileu – nu au impactul pe care vi l-ati fi dorit.
Dar daca tot sunteti atat de interesati de presa si de jurnalisti, n-ati vrea sa stiti si care sunt conditiile in care se munceste si se plateste? Poate schimbam rolurile. Pentru o zi, pentru o luna, iar daca incepe sa va placa, de ce nu, pentru totdeauna…
Pentru ca voi, politicienii ati facut in asa fel incat meseria de jurnalist sa nu mai fie una care sa ne faca cinste in România. Ati facut in asa fel incat a patra putere in stat este fie corupta, fie este supusa unor abuzuri care incet, dar sigur, o desfiinteaza.
Jurnalistii au devenit o prada usoara pentru stat si politicieni… Este lupta care se poarta pe muteste si fara… drept la replica.
Cererea de reclama s-a prabusit, iar politicienii nu misca un deget pentru luarea unor masuri de sprijinire a industriei media. In alte state din UE, TVA este cuprins intre 0 si 5% sau plata taxelor si impozitelor la incasarea, nu la emiterea facturilor. Ca sa nu mai vorrbim de subventii de milioane de euro anual pentru sprijinirea presei (tiparire, distributie, etc.).
La noi, cu ajutorul nemijlocit al politicienilor, presa de calitate este pe cale de disparitie. Daca mai adaugam si presiunile exercitate din toate directiile, avem adevarata dimensiune a dezastrului.
Stiti care este bilantul concedierilor din presa in ultimii ani – peste 10.000 de jurnalisti ramasi pe drumuri…
Rezultatul crizei economice pentru industria media a fost catastrofal. Cei 10.000 de angajati ramasi pe drumuri, publicatii care si-au inchis portile, vânzarea ziarelor a scazut cel putin la jumatate, iar piata de publicitate pentru presa a scazut cu 70-80%.
Romania ramane codasa Europei si la aplicarea de facilitate financiare pentru presa.
Cu siguranta, in absenta acestor masuri de sprijin, presa din Romania nu va disparea, insa vor rezista numai publicatiile finantate de grupurile economice ori politice pe lânga care functioneaza. Si atunci, cine elimina presa independenta? Cine obstructioneaza accesul publicului la informatia obiectiva? – Ca tot uzati excesiv de aceste… marote.
In schimb stiti foarte bine ca jurnalistii din presa locala – controlata in general de politic – nu au nicio protectie, pentru ca pe ei ii puteti concedia oricând unilateral, in momentul in care misca in front.
Despre situatia in care un jurnalist ar putea deveni free-lancer nici nu poate fi vorba la noi… In aceasta situatie nu mai poate beneficia decat de pensia minima, fara concediu de odihna, etc.
Dupa toate astea, mai aveti tupeul sa ne vorbiti de aplicarea clauzei de constiinta din Codul Deontologic al Jurnalistului? Sictiriti, o sa va dam peste nas si o sa va vorbim despre situatia in care ne-ati adus: riscul deprofesionalizarii breslei si inlocuirii acesteia cu mercenari platiti pentru diverse scopuri, politice sau economice. Sau chiar asta faceti in acest moment? Decredibilizati presa si o inlocuiti cu mercenarii naimiti “sa va tina tira”?
Mai vreti sa schimbam rolurile? Intreb.
Ion Diaconescu

Despre autor

-

Afisat: 1 Comentariu
Spune-ti parerea
  1. Boerescu Mihnea - consilier judetean spune:

    Aveti dreptate.Si sper sa vina un moment cand sa am argumente sa va contrazic. Societatea se schimba .Sistemul politic se schimba.Alegatorii se schimba.Si , o data cu ei , profilul celor alesi sa vorbeasca in numele lor.
    Este cel mai adevarat , trist , de bun simt articol pe care l am citit de multa vreme.
    Va veti numara insa si printre sustinatorii Proiectului PNL local de sprijinire a independentei presei ?