Publicat : mie, apr. 29th, 2015

Doua situatii grave – accident chimic si incident radiologic – rezolvate de ISU Giurgiu si partenerii bulgari

emersysIn cadrul proiectului „EMERSYS – Pentru un sistem transfrontalier integrat de detectie si proceduri armonizate de raspuns rapid la situatii de urgente nucleare, radiologice, biologice, chimice” au fost simulate miercuri 29 aprilie in municipiul Giurgiu doua situatii tactice in teren.

Accident chimic in Zona Libera.

Primele informații despre accident sunt primite prin 112 de la unul dintre martori. Aceasta persoana precizeaza ca un autobuz de pasageri, in timp ce transporta muncitorii la instalațiile situate in interiorul Zonei Libere, s-a ciocnit cu un tren de marfa la un punct de trecere de cale ferata situat in apropiere de intrarea in zona economica. Dupa 5 minute, responsabilul pentru gestionarea situației de urgența al Zonei Libere Giurgiu precizeaza ca autobuzul transporta aproximativ 40 de muncitori, unii dintre ei fiind prinsi in interiorul autobuzului, comunicând si faptul ca, de la unul din vagoane cisterna curge o substanța lichida. Vagonul este marcat cu niște placi despre care responsabilul considera ca indica o substanța toxica și inflamabila si inscriptionat cu numarul ONU 1163 (acest numar este atribuit N, N-dimetil hidrazina).

Incident radiologic

Un accident rutier produs in Punctul de Trecere a Frontierei dintre România și Bulgaria este raportat de catre un ofițer de la Autoritatea Vamala Giurgiu. Ofițerul raporteaza ca șoferul unui minivan a pierdut controlul vehiculului și s-a ciocnit cu un stâlp de beton. Șoferul este inca in interiorul vehiculului și martorii nu-l pot extrage. Ofiterul observa ca duba transporta substanțe periculoase, pentru ca a putut citi eticheta de pericol radiologic și o placa pe care este scris I-131. Punctul de trecere a frontierei este foarte aglomerat in acest moment al zilei ( estimându-se prezența a aproximativ 30 de autoturisme și doua autobuze). Oamenii sunt reticenți in a pastra o distanța de siguranța la locul accidentului.

Concomitent cu derularea actiunilor in teren se vor desfasura activitati specifice testarii fluxului informational-decizional la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta din România (IGSU), Directoratul General de Protectie Civila si Siguranta la Foc din Bulgaria (DGFSCP), Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara-Horia Hulubei din România si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “Vlasca” al judetului Giurgiu.

Exercitiul este unul de amploare si are ca scop testarea Planului comun de interventie in zona transfrontaliera, la aceasta activitate participând forte si mijloace din cadrul judetelor riverane Dunarii atât din România, cât si din Bulgaria.

Despre autor

-