In Varasti, proiectele incep sa prinda viata

Pentru ca tot este la moda sa se vorbeasca de proiecte, de igienizarea scolilor, despre SF-uri si fel de fel de masuri, l-am contactat pe primarul din Varasti, Vasile Preda pentru a afla cum rezista in fata presiunilor concetatenilor, un primar dintr-o localitate rurala, cu fonduri insuficiente…

„Am avut bani putini, domnule ziarist, doar opt miliarde de lei vechi de la Consiliul Judetean… Cum sa ne descurcam, pentru ca incasarile la bugetul Primariei sunt mici, iar cheltuielile cu scoli, gradinite, personalul institutiei, plata salubrizarii, energia electrica, reparatii sunt foarte mari… Dar ne-am gospodarit si am facut doar strictul necesar… Acum ne axam pe proiecte, cu care cred ca o sa scoatem localitatea la liman”, ne spune Vasile Preda.

Asadar, cum stam cu proiectele… Se pare ca bine, din moment ce s-a semnat deja contractul de asfaltare a 10 km, in toate satele comunei (Varasti, Dobreni, Obedeni). cate trei km de asfalt in fiecare sat, sa nu se supere nimeni…

Impreuna cu un Grup de Actiune Locala (GAL) din care mai fac parte comunele Colibasi si Berceni, s-au licitat deja doua proiecte de cate 200.000 de euro, pentru asfaltari in fiecare sat.

Localitatea are circa 6.600 de locuitori, iar dintre acestia, 1.000 au carnete de producator, zona fiind una care se preteaza la legumicultura, iar piata din capitala este relativ aproape. O parte din productie se vinde si in targul saptamanal din Dobreni, care este deschis in fiecare duminica intre ora 5 dimineata si ora 11:00…

In aceeasi piata a fost finalizata la inceputul acestui an, o investitie din fonduri proprii ale Primariei – este vorba de o hala moderna, si utilata pentru vanzatorii de carne si cei de produse lactate. a fost finalizata constructia unei hale moderne si utilate, pentru producatorii si vanzatorii de carne si produse lactate…

Scolile si gradinitele sunt si ele in atentia primarului, astfel ca cei peste 650 de copii din localitate se pot bucura de conditii la standarde inalte… iar lucrurile nu se opresc aici – pentru ca sunt multi elevi si tineri in comuna, a fost aprobata construirea a trei terenuri sintetice de minifotbal, dotate cu instalatie de nocturna, la care foarte curand va incepe constructia.

la scolile din localitate, din cele 45 de cadre didactice, aproape jumatate fac naveta, aceasta fiind o problema cu care se confrunta toate scolile din mediul rural.

Fiecare scoala a fost igienizata si amenajata, iar lemnele de foc au fost bagate in magazii. Trebuie remarcat ca niciuna dintre scoli nu a ramas la sobe cu lemne, ci toate au centrale termice, la care combustibilul este… lemnul.

Pentru cea mai mare scoala din localitate, cea din varasti, primarul Vasile Preda se zbate sa treaca un proiect de anvelopare si izolare termica. Proiectul este acum in stadiul de Studiu de Fezabilitate (SF) si are sanse sa fie prins pe OG 28, cu bani de la Ministerul Dezvoltarii.

Aceste terenuri completeaza o baza sportiva moderna, a carei constructie s-a

„Am satisfactia ca s-a semnat finantarea pentru proiectul de 200.000 de euro, pentru asfaltarea a 4 km de strazi din comuna. Aceste asfaltari vor fi repartizate aproximativ egal ca distanta in cele trei sate – Varasti, Dobreni si Obedeni.  Consider ca locuitorii din Varasti merita mai multa atentie din partea autoritatilor judetene si centrale”, ne-a declarat primarul Vasile Preda.

Un comentariu

  1. Sincer! Nu inteleg ce atita graba cu proiectele! Ce naiba! O da transforme varastiul intr un santier! Domnilor! Putina ingaduinta! Dupa 25 de ani de cind preda conduce comuna, este chiar multe proiecte!

Comentariile sunt inchise