Publicat : joi, iun. 11th, 2015

Invitat de Victor Negrescu, Comisarul european pentru Sanatate va efectua o vizita in România

negrescu - VytenisComisarul european pentru Sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis, a afirmat, in cadrul unei intrevederi la Bruxelles cu eurodeputatul PSD Victor Negrescu, ca va efectua o vizita in România si va crea un grup de lucru la nivelul Comisiei, cu scopul de a incuraja ramânerea personalului medical in tara si de a combate decalajele de dezvoltare din Sanatate.

Eurodeputatul Victor Negrescu a subliniat, in cadrul intâlnirii cu reprezentantul Comisiei Europene, ca „Uniunea Europeana are datoria sa combata decalajul de dezvoltare din Sanatate care ameninta milioane de cetateni europeni, inclusiv in România”. Acesta a aratat ca este nevoie de solutii pentru a atenua migratia personalului sanitar catre statele mai dezvoltate si pentru a incuraja ramânerea specialistilor si absolventilor in propriile regiuni, asigurând astfel expertiza la nivel local. Europarlamentarul român a explicat ca „pot fi gândite politici de motivare si recompensare a medicilor sa ramâna in aceste state, cu ajutorul unor finantari europene speciale”.

In context, comisarul l-a felicitat pe Victor Negrescu pentru adoptarea proiectului sau pilot de 1 milion de euro privind accesul la servicii medicale in mediul rural si imbunatatirea serviciilor oferite pacientilor din sate si orasele mici. Daca proiectul europarlamentarului român se va dovedi de succes, va beneficia de o finantare suplimentara de 3 milioane de euro si va putea conduce la crearea unei linii de finantare europene pentru serviciile medicale. In prezent, proiectul se afla in etapa de licitatii la nivelul Comisiei Europene.

Victor Negrescu a discutat cu Comisarul pentru Sanatate si despre un alt proiect al sau, intitulat Garantia Europeana pentru Sanatate, care presupune un sistem integrat in domeniu, prin care cetatenii UE, indiferent de nationalitate, sa se poata trata in orice stat membru. Comisarul Vytenis Andriukaitis a apreciat initiativa europarlamentarului român, afirmând ca se va face primul pas catre punerea in functiune a acestui proiect demararea unei campanii pentru promovarea Garantiei Europene pentru Sanatate si crearea unui Fond prin care sa se asigure subventionarea costurilor legate de persoanele care acompaniaza pacientii aflati in mobilitate. In contextul Garantiei Europene pentru Sanatate, cei doi au purtat discutii si despre finantarea sistemului de urgenta transfrontalier.

Nu in ultimul rând, eurodeputatul Victor Negrescu si Comisarul pentru Sanatate au discutat despre un posibil proiect pilot pentru introducerea si testarea noilor tehnologii in sistemul sanitar. Europarlamentarul PSD a lansat deja cu sprijinul Grupului S&D la nivel european propunerea privind introducerea unei Comisii pentru Viitor in Parlamentul European si la nivelul statelor membre, care sa se refere la IT, la introducerea noilor tehnologii in domenii precum Sanatatea, Educatia, Transportul si alte sectoare de activitate, dar si la evolutii pe termen lung ale economiei si societatii europene.

Despre autor

-