Publicat : joi, apr. 6th, 2017

23,6 milioane euro pentru Dezvoltarea Durabila Integrata a municipiului Giurgiu

B 2Miercuri, 5 aprilie, in sala de sedinte a Consiliului Local, primarul Nicolae Barbu a semnat acordul dintre Primaria Giurgiu si Ministerul Dezvoltarii Regionale, acord care vizeaza implementarea unor proiecte in valoare de 23,6 milioane de euro in municipiul Giurgiu. La eveniment a participat si Meca Ianca, directorul Directiei de Programe Europene din cadrul Primariei Giurgiu, careia edilul sef i-a predat acordul semnat.
Este un eveniment pe care municipalitatea Giurgiu il asteapta de trei ani: punctul de plecare pentru lansarea proiectelor pe Programul Operational Regional Axa 4 – Dezvoltare Urbana Durabila.
“Astazi este un moment asteptat de municipalitate – am semnat acordul de delegare a atributiei de selectare strategica a fiselor de proiecte propuse spre finantare in cadrul axei prioritare 4 – Sprijinirea Dezvoltarii Urbane Durabile a Programului Operational Regional 2014 – 2020.
Este un acord incheiat intre Ministerul Dezvoltarii Regionale si municipalitatea din Giurgiu, privind implementarea proiectelor in valoare de 23,6 milioane de euro – suma care a fost stabilita pentru municipiul Giurgiu pentru implementarea Programului de Dezvoltare Durabila Integrata (cresterea mobilitatii urbane, rezolvarea problemelor de regenerare urbana, inspectie sociala, etc.). 83% din suma alocata proiectelor va merge catre cresterea mobilitatatii urbane, pentru refacerea drumurilor pe unde vor circula mijloace de transport in comun nepoluante, piste de biciclete, monitorizare video a orasului, trotuare, spatii verzi si reasfaltarea a 14,5 km de drumuri in oras”, a precizat primarul Nicolae Barbu.B3In acest moment, municipiul Giurgiu a devinit autoritate urbana de nivel II privind aprobarea si selectarea proiectelor pentru Dezvoltare Urbana Durabila Integrata, iar edilul sef a declarat ca spera ca pana la sfarsitul anului 2018 sa se demareze implementarea proiectelor.
“Lucrurile merg acum un pic mai repede si ma bucur ca actualul Guvern si-a propus sa deblocheze toate axele prioritare de dezvoltare regionala si toate ghidurile care privesc dezvoltarea locala durabila, astfel incat sa putem ca pana la sfarsitul anului sa depunem proiectele pe care municipalitatea le are deja pregatite, pentru a putea primi finantarea, astfel incat sa demaram efectiv implementarea acestora”.
Ce se face efectiv in municipiu cu 23,6 milioane de euro, sunt precizari pe care le-a facut primarul Nicolae Barbu…
“Aproximativ 14 milioane de euro vor fi folositi pentru reasfaltarea strazilor din municipiul Giurgiu, strazi pe care vor circula mijloacele de transport in comun nepoluante.
800.000 – 1.000.000 de euro vor merge catre monitorizarea video a orasului, iar 1,5 milioane de euro vor fi folositi pentru achizitionarea mijloacelor de transport in comun eficiente energetic.
Intre 2 – 5 milioane de euro sunt alocati amenajarii Canalului Cama (2,5 km de canal pe care se vor amenaja spatii de petrecere a timpului liber, modernizarea malurilor canalului).
Aproximativ 2 milioane de euro vor intra in modernizarea Parcului Elevilor.
In functie de valorile licitatiilor pentru lucrari si valorile efective contractate speram sa facem o economie, astfel incat, din economiile la aceste sume sa putem demara si alte proiecte din lista noastra”, a mai spus edilul sef.

Despre autor

-