Publicat : joi, sept. 7th, 2017

Apolitică, pe bune!

edit apoliticNu credem in ruptul capului ca prefectul de Giurgiu ar avea ceva (in clin sau in maneca) cu politica. Conform fisei postului, prefectul este apolitic, art. 17 din Legea 340/2004: “Prefectul si subprefectul nu pot fi membri ai unui partid politic sau ai unei organizatii careia ii este aplicabil acelasi regim juridic ca si partidelor politice, potrivit legii, sub sanctiunea destituirii lor din functia publica”.
Tot el, prefectul, vegheaza la aplicarea Legii, “este garantul respectarii legii si a ordinii publice la nivel local” si in acelasi timp “verifica legalitatea actelor administrative ale consiliului judetean, ale consiliului local şi ale primarului”.
Teoria ca teoria, dar practica ne omoara…
Desi, cel putin in Romania, prefecţii ar trebui sa fie apolitici, practica ne-a aratat ca odata cu schimbarea Guvernului au fost schimbati si reprezentantii Executivului in teritoriu, si asta numai pentru ca Guvernul sa-si numeasca proprii oameni in functii cheie.
Cum sa nu isi doreasca un presedinte de organizatie sa aiba un prefect care sa i se subordoneze pe plan politic?
D-aia zicem ca nu credem ca prefecta Carmen Nina Crisu s-ar fi afisat la o intalnire de la Prundu, in necunostinta de cauza… Din contra…
Indrazneste sa zica cineva ca a fost intalnire politica? Puschea pe limba lui!
Prefecta perfecta a fost la Prundu tocmai pentru a-si indeplini atributiunile de serviciu, de (inalt?) functionar public…
Pai, ce zice art. 25 din Legea 340/2004? “Pentru indeplinirea atributiilor ce ii revin, prefectul solicita institutiilor publice si autoritatilor administratiei publice locale documentatii, date si informatii, iar acestea sunt obligate sa i le furnizeze cu celeritate si in mod gratuit”.
Deci, da! Prefecta a fost la Prundu sa se intalneasca cu autoritatile publice (primari, presedinti si vicepresedinti de CJ si sefi de deconcentrate) pentru a primi niste date si, SURPRIZAAAA! A aparut politicianul Niculae Badalau, numarul doi in PSD la nivel national. Cum credeti ca trebuia sa procedeze doamna prefect? Institutional si rece sau ca o doamna? Domnia sa a preferat sa actioneze ca o doamna si, ca sa nu strice cheful, a ramas… Asadar a actionat conform Legii, a actionat “pentru asigurarea climatului de pace sociala, mentinerea unei comunicari permanente cu toate nivelurile institutionale si sociale, acordand o atentie constanta prevenirii tensiunilor sociale”
De aceea nu inteleg ce aveti cu doamna prefect! Domnia sa a fost la Prundu in interes de serviciu, pentru ca una din indatoriri suna cam asa: “stabileste, impreuna cu autoritatile administratiei publice locale, prioritatile de dezvoltare teritoriala”…
Pai, s-a discutat acolo de PNDL II? S-a discutat!
Deci e apolitica, pe bune…

I.D.

Despre autor

-