Publicat : mie, aug. 12th, 2015

Canicula „a parjolit” agricultura – ce prognozeaza meteorologii

secetaSeceta prelungita parjoleste culturile agricole din acest an, determinand pierderi de miliarde de euro. Iar meteorologii spun ca ploile vor veni abia in octombrie. Mai mult de atat, acestia au prelungit avertizarile de de canicula.

Din cauza deficitului de umiditate in sol, aproape 900.000 de hectare din suprafata totala de teren cultivata, care este de aproximativ 14 milioane de hectare, este parjolita de seceta. Agricultorii spun ca cele mai mari probleme sunt la cultura porumbului, afectata in proportii incepand de la 30-50%, pana la 100%. Caldura a lovit si in culturile de floarea-soarelui, cartofi sau sfecla de zahar. Iar vestile de la meteorologii nu sunt bune. Acestia sustin ca situatia se va inrautati si mai mult in perioada urmatoare in conditiile mentinerii deficitului de umiditate in sol si a temperaturilor ridicate.

Seceta severa in continuare

Potrivit specialistilor, seceta s-a comportat diferit, in functie de zona, cea mai afectata fiind Moldova, unde nu a mai plouat din luna aprilie. Dobrogea, Baraganul, sud-vestul Olteniei, Banatul si Crisana sunt alte zone in care seceta isi face de cap. Deficitele cele mai mari de apa se inregistreaza pe cea mai mare parte a zonelor agricole, in special pentru partea de est, sud-est si vest. Estimarile Centrului European de Prognoza indica si pentru lunile august si septembrie un regim termic mai ridicat decat in mod obisnuit, cu cantitati de precipitatii deficitare, adica seceta severa. Asadar, nu va fi o toamna usoara pentru agricultori. Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale confirma pagubele produse de seceta, dar spune ca nu vor fi probleme la necesarul de cereale pentru piata interna. Din pacate, vestile proaste pentru agricultori nu se opresc aici. Potrivit prognozei agrometeorologice, temperaturile ridicate si deficitul de umiditate din sol se vor mentine in perioada urmatoare, iar starea de vegetatie a culturilor pe suprafetele agricole din sudul, sud-estul, estul si vestul tarii, se va deprecia in continuare. De aceea, afirma specialistii, calendarul lucrarilor agricole de toamna trebuie corelat atent cu prognoza meteo.

Ajutoare pentru agricultori

Fermierii ale caror culturi agricole au fost afectate de seceta, in aceasta vara, ar putea fi despagubiti. Cel mai probabil printr-o schema de ajutor de stat. Daniel Botanoiu a declarat ca in acest moment, pierderile in agriculturta sunt de peste 30%. Ofiocialul a apreciat ca pentru fermele mici si mijlocii, exista ajutorul minis. Daca pagubele depasesc un anumit nivel din PIB, asa cum prevede legislatia europeana, atunci se vor solicita fonduri de la Comisia Europeana.

Cum va fi vremea in urmatoarele saptamani

Codul galben a fost extins in Capitala si in alte 23 de judete, unde temperaturile vor ajunge, luni, pana la 37 de grade, potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie. Pentru urmatoarele doua saptamani, meteorologii anunta un regim termic ridicat, insa, pentru prima data dupa o perioada lunga de timp fara precipitatii, se intrevad sanse de ploi in intervalul 15-18 august, la nivelul intregii tari, reiese din prognoza publicata pentru perioada 10-23 august, de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM). In Muntenia, valorile termice se vor mentine ridicate pana spre sfarsitul primei saptamani de prognoza, caracterizand o vreme calduroasa, caniculara in timpul dupa-amiezelor. Se vor inregistra, in medie regionala, valori maxime de 35 — 37 grade si minime in crestere usoara. In ceea ce priveste Oltenia, pana la 15 august, vremea se va mentine caniculara. Media regionala a valorilor termice diurne va fi de 34-36 de grade. In Moldova, vremea va fi calduroasa pe tot parcursul intervalului, iar pana in jurul datei de 16 august va fi caniculara mai ales in zona de campie a regiunii, cu o medie a temperaturilor maxime de 36 de grade. In Transilvania, regimul termic se va situa peste mediile multianuale ale perioadei, dar mai ales in prima saptamana, cand media regionala a valorilor maxime va fi de 33 — 34 de grade, vremea urmand sa fie, local, caniculara in timpul dupa-amiezelor.

Cand vin ploile

Specialistii in meteorologie nu aduc vesti bune nici pentru urmatoarea luna. Seceta va parjoli pamantul si in septembrie, iar temperaturile vor fi cu mult mai mari decat media multianuala. Abia in octombrie vremea va reveni la normal, cand isi vor face aparitia si ploile. Meteorologii sustin ca in luna octombrie vor fi cantitati de precipitatii peste media acestei perioade in majoritatea regiunilor, exceptand sud-estul si, local, sudul si vestul Romaniei. In aceste zone se asteapta ca valorile de precipitatii sa fie in limita normala a acestei perioade.

Despre autor

-