Publicat : lun, iul. 6th, 2015

Castigatorii Festivalului concurs “In memoriam Marin Ghiocel” – editia a treia

ghio 1Marele trofeu al acestei editii a fost obtinut de Gâdea Daria, din Cluj Napoca. Iata care au fost si celelalte premii oferite de catre juriu si organizatori:

Premiul I: Moiceanu Alexandra Nicoleta (Dâmbovita) si Radu Raluca (Vaslui);
Premiul II: Mihalache Florin (Bucuresti) si Guzic Ionela (Gorj);
Premiul III: Sarmos Vladut (Bistrita Nasaud) si Ciucu Nicoleta Madalina (Ilfov);
Mentiune: Paun Stelian  (Giurgiu, Letca Noua), Turica Daniel Catalin (Ilfov) si Alexandru Simona (Bucuresti);
Premiul de popularitate pregatit de organizatorii evenimentului a mers catre Hosbota Maria, care a reprezentat Bucovina.
ghio 2La aceasta a treia editie au fost inscrisi 22 de concurenti inscrisi, care au interpretat câte doua cântece, unul fara acompaniament (doina sau balada), specific zonei pe care o reprezinta, si unul cu acompaniament orchestral.

Juriul a fost alcatuit din etnomuzicologul dr. Elise Stan, in calitate de presedinte, prof. dr. Gheorghe Nitescu, prof. conf. Aurel Mustatea, vicepresedintele Consiliului Judetean Dumitru Gavrila si directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale, prof. Carmen Mihaela Petanca, in calitate de membri.
Concurentii au fost acompaniati de orchestra “LAUTARII”, condusa de marele violonist si dirijor Nicolae Botgros.

In cadrul Galei Laureatilor care a incheiat festivalul, primarul Nicolae Barbu a oferit maestrului Nicolae Botgros si orchestrei sale o diploma de excelenta si o placheta reprezentând Turnul cu ceas si Colegiul National Ion Maiorescu, edificii de mare insemnatate ale orasului Giurgiu. Recitalul de gala a fost susținut de castigatoarea Trofeului Festivalului ”In memoriam Marin Ghiocel” – ediția 2014, Georgiana Chrobatiuc, de Petrica Mitu Stoian, Niculina Stoican, Constantin Enceanu si Ionut Sidau. In prima zi a festivalului recitalul a fost oferit de Steliana Sima, Mioara Velicu si Gheorghe Rosoga.
Intregul festival a fost transmis in direct de postul de televiziune “Favorit TV”.
Primarul Nicolae Barbu a adresat multumiri tuturor giurgiuvenilor care au asistat in piata din fata Teatrului Tudor Vianu la cea de-a treia editie a Festivalului – concurs national de muzica populara ”In memoriam Marin Ghiocel”.
Edilul sef a precizat ca reusita acestei a treia editii s-a datorat in mare masura publicului spectator, dar si orchestrei Lautarii, a interpretilor de prima mana care au sustinut recitaluri, dar si celor care s-au implicat in organizarea evenimentului (Centrul Cultural Local ”Ion Vinea”, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Giurgiu, Directia Politia Locala, angajatii Primariei Municipiului Giurgiu), carora primarul municipiului le aduce multumiri pentru reusita evenimentului.

ghio 3De altfel, dupa prima zi a festivalului, vizibil impresionati de numarul mare de spectator, Elize Stan si Nicolae Botgros, insotiti de organizatorul festivalului Virgil Petanca au iesit intr-o conferinta de presa in cadrul careia au vorbit despre prestatia concurentilor, aratandu-se impresionati si de prestatia spectatorilor giurgiuveni.

„Sunt pentru prima data la Giurgiu in cadrul unui asemenea festival. S-au intamplat lucruri frumoase si mi-am dat seama ca giurgiuvenii iubesc foarte mult muzica populara. Tinerii care au evoluat pe scena au dat dovada ca au imbratisat aceasta frumoasa muzica. Acest festival va trai prin faptul ca aici, la Giurgiu, oamenii stiu ca festivalul are viata. Imi permit sa dau o sugestie – aceea ca in timp sa se introduca in regulament si muzica instrumentala pentru ca si aici Romania are multe valori care trebuie descoperita”, a precizat maestrul Nicolae Botgros.

„Este greu ca in zilele noastre sa mai atragi atentia asupra unui eveniment, dar aici, la Giurgiu, am fost placut surprinsa de numarul mare de spectatori. Faptul ca acesta este un festival national este un lucru minunat pentru ca da posibilitatea tuturor interpretilor din toata tara, tineri si nu numai, sa acceada la acest festival concurs. Ma bucur ca ma aflu in juriu si ca pot acorda posibilitatea unor oameni talentati sa mearga mai departe cu visul lor. De ani de zile ma ocup de generatia tanara, iar unii dintre ei au devenit nume importante in folclorul romanesc”, a spus la randul ei, Elize Stan.

Despre autor

-