Publicat : vin, mart. 10th, 2017

Cheltuielile municipalitatii cu salariile depasesc veniturile din impozite si taxe locale

Nicolae-Barbu (1)Cresterile salariale din ultima perioada ale angajatilor din Primaria Giurgiu a pus municipalitatea intr-o situatie fara precedent: cheltuielile cu salariile, cu energia electrica si energia termica depasesc veniturile din impozitele si taxele locale.
In cadrul unei conferinte de presa, primarul Nicolae Barbu a precizat ca sursele oricarei municipalitati vin din: impozite si taxe locale; cote de impozit pe venit (care vin prin Directia de Finante Publice) si cote defalcate TVA (41,75% din TVA-ul platit de catre toate unitatile de pe raza municipiului Giurgiu). Trebuie specificat insa ca aceste cote TVA nu vin catre dezvoltare ci pentru functionarea sistemului de invatamant, a sistemului sanitar sau asistenta sociala. Doar daca mai raman bani, abia atunci o parte din aceste cote defalcate TVA pot fi directionate catre dezvoltarea scolilor, a sistemului sanitar, etc.
„… A trebuit sa punem in aplicare o decizie a Curtii Constitutionale de aliniere a salariilor la nivelul salariilor de la celelalte primarii din tara… Primaria din Braila acorda un spor de dispozitiv de 25% castigat in instanta, pe care a trebuit sa il implementam si noi. Drept urmare, de la 1 februarie, salariile in Primarie au crescut cu 25% datorita acestui spor si cu inca 20% datorita cresterii acordate de catre Guvern. La care se mai adauga 5 procente… Asadar, salariile au crescut cam cu 50% in Primarie. Astfel ca de la 60/70 de miliarde fond de salarii am ajuns la peste 100 de miliarde in Primarie. Dar daca luam si directiile deconcentrate cu cresteri similare ajungem la circa 220 de miliarde de lei.
Pentru cei care ne-au imputat tot timpul ca sunt platitori de taxe si ca nu se fac anumite investitii: veniturile totale – media veniturilor pe ultimii ani – nu depaseste 250 de miliarde din impozite si taxe. Daca adaugam la cheltuiala de functionare doar cu salariile si celelalte cheltuieli (energie electrica si caldura), depasim veniturile din impozite si taxe”, a precizat edilul sef.
Primarul municipiului a mai precizat ca singura sursa de a sustine reparatii, cheltuieli si dezvoltare ramane cota de impozit pe venit care este repartizata luna de luna prin Directia de Finante Publice, adica ceea ce muncesc si produc firmele cu sediul in municipiul Giurgiu si care isi platesc datoriile catre Bugetul de Stat. Ulterior, prin aceasta redistribuire, catre municipalitate revin 22% din impozitul pe venit si 27% din impozitul pe salarii.
“Aceasta este sursa care tine in viata municipalitatea. Nu doar municipiul Giurgiu are aceasta problema, ci toata tara este in aceeasi situatie” a spus edilul sef.

Despre autor

-

Afisat: 1 Comentariu
Spune-ti parerea
  1. Blend-a-Merde spune:

    Pai cine e de vina, bre? Nu pesedistii lu matale? Mi-e ca puneti tot pe butuci ca nici dracu, daca ar veni un mandat dupa voi, nu o sa le mai descurce. Vin altii care vor taia iar in carne vie ca sa dreaga busuiocul si-atunci tot voi veniti cu gura mare ca salvatorii natiei.