Publicat : vin, nov. 3rd, 2017

Conturile Primariei blocate de… gunoaie!

open N BarbuMotto: Ce incepe prost se termina si mai prost (Una dintre legile lui Murphy)
Sistemului de management al deseurilor din judetul Giurgiu, dar mai ales din municipiul Giurgiu i se aplica manusa aceasta lege a lui Murphy…
In acest moment, municipalitatea are conturile din banci blocate de catre operatorul care colecteaza gunoiul menajer – societatea Girexim. Cauza este mai complexa, insa va prezentam doar cateva aspecte care au rolul de a va face sa intelegeti de ce s-a ajuns in aceasta situatie.
Operatorul regional care colecteaza gunoiul a fost desemnat in luna mai 2016 – societatea Girexim – o societate a grupului Financiar Urban, care a operat mai multi ani in municipiul Giurgiu. Contractul pe care Primaria l-a semnat cu Girexim – dupa semnarea de catre Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) a contractului de delegare s-a intamplat in luna iunie 2016.
Prezent intr-o emisiune televizata la OPEN TV, primarul municipiului, Nicolae Barbu a oferit amanunte despre aceasta situatie inedita in care se afla acum Primaria.
“Desi aveam un contract nou, am constatat ca operarea era identica cu ceea ce facea Financiar Urban. Nimic schimbat.I-am chemat la o discutie si le-am spus ca nu au schimbat containerele, nu au masini pentru colectare selectiva, etc., iar ei au motivat ca nu le-a dat ADI-ul…
La inceputul anului 2017 ne-au trimis o adresa prin care ne informau ca nu au colectat selectiv, insa conform caietului de sarcini si a contractului de delegare era clar ca aceasta colectare trebuia sa se faca selectiv.
Vreau sa precizez ca legatura directa cu operatorul o are ADI-ul, noi doar trebuie sa platim… Iar operatorul ne-a trimis o groaza de facturi cu tariful calculat pentru colectare selectiva. La randul nostru am inceput discutiile cu ADI-ul… Numai ca in martie 2017, operatorul ne-a mai trimis o informare din care am aflat ca au colectat totusi si selectiv, insa foarte putin. Adica de la 1.700 de tone de gunoi pe luna, ei au colectat selectiv doar o tona si ceva”, a declarat edilul sef.1 gunoi 2Cert este ca facturile pentru municipalitate erau emise pentru o populatie (statistica) de 61.350 de persoane, in timp ce in orasul Giurgiu sunt putin peste 43.000 de persoane care platesc si beneficiaza de serviciul de colectare. In aceasta situatie, municipalitatea a refuzat sa plateasca ceva ce nu exista efectiv, adica o diferenta de circa 20.000 de persoane.
“Am comunicat aceasta situatie catre ADI, iar cei de acolo ne-au spus sa inventariem si sa verificam numarul de cetateni care beneficiaza de acest serviciu, asa cum s-a facut in toate localitatile judetului. Am facut si acest lucru si am trimis aceasta informatie, insa a fost contestata, culmea, de ADI, nu de operator… Asta in situatia in care toate localitatile din ADI au facut o astfel de inventariere si li s-a acceptat scaderea numarului de beneficiari de servicii de colectare a gunoiului… Astfel, s-au strans facturi neplatite in valoare de circa 22 de miliarde – acestea fiind diferentele neplatite la fiecare factura timp de 16 luni… Mai avem lunile august si septembrie in care nu am achitat nicio suma din facturi”, a precizat Nicolae Barbu.
N.R. ADI-ul este o asociatie formata si sustinuta de primarii, pentru a gestiona acest serviciu de salubrizare si ar trebui sa tina cu comunitatea…
In final, acest operator, vazand ca nu isi incaseaza banii (facturati pentru 61.000 de persoane) a impus formula executorie si a blocat conturile din banci ale. Desi exista o lege speciala care spune ca nu poti bloca conturile municipalitatii decat dupa trecerea a 6 luni de la data la care s-a obtinut termenul. Trezoreria a respectat aceasta lege, insa bancile nu s-au implicat in litigiu si au blocat conturile municipalitatii.
“In acest moment, conturile de investitii ale Primariei sunt blocate. In Instanta am deblocat provizoriu executarea acestor titluri, dar executarea provizorie nu suspenda blocajul din banca.De asemenea, am chemat si ADI-ul la discutii, insa au spus ca este in regula. Am citit insa cu atentie contractul cu operatorul si am descoperit lucruri care imbraca si forma penala… S-au incalcat foarte multe reglementari.
Contractul de anul trecut prevedea o perioada de mobilizare de o luna in care operatorul trebuie sa aduca toate documentele prin care arata ca functioneaza corect. Daca nu se indeplineste acest termen, contractual se reziliaza automat. Noi avem insa un an si patru luni de cand suntem in aceasta situatie de… mobilizare. Ni s-a tot cerut de catre ADI sa tot prelungim aceasta perioada de mobilizare. Am prelungit pana in august, insa nu se mai poate. In acest moment, conform prevederilor contractuale, contractul se reziliaza automat”, a declarat primarul Barbu.1 gunoiPrimarul a mai spus ca va lua martor in acest proces pe toti locuitorii municipiului, pentru ca nu s-a facut nicio campanie de informare in care sa se anunte locuitorii care sunt zilele in care se colecteaza obiecte voluminoase, deseuri periculoase, etc… Mai mult, operatorul a facturat separat colectarea gunoiului in situatiile in care au avut loc manifestari publice in aer liber (zilele orasului, spectacole, etc), desi in caietul de sarcini intra in atributiile operatorului.
“Sunt foarte multe clauze si obligatii de mediu care erau in caietul de sarcini si in regulamentul privind licitatia si care nu au fost trecute in contract; au fost omise si cineva trebuie sa verifice daca au fost omise cu buna stiinta… Este greu sa spui ca n-au fost omise cu bunastiinta, atata timp cat rolul si finalitatea proiectului European consta tocmai in indeplinirea conditiilor de mediu”, a mai precizat primarul municipiului.
Asadar, in acest moment ne aflam in mijlocul unei situatii neplacute: Municipalitatea nu are parghii in aceasta speta – ADI-ul fiind cel care supravegheaza si care poate sa traga la raspundere operatorul.

Despre autor

-