Publicat : mie, mai 24th, 2017

CSM Dunarea Giurgiu in colaps – unde au ajuns miliardele “facute”… din pix

CSM 2“Asociaţia Sportiva CSM Dunarea Giurgiu s-a infiintat din dorinta tinerilor din Giurgiu de a face miscare in cadrul unui club, sustinut de administratia locala în intregime. Dupa ce a activat si a primit o groază de bani in primele sase luni, cand a venit momentul sa faca dovada cheltuirii acestor bani, au fost probleme, s-au incurcat in virgule si nu au mai iesit activul cu pasivul. Am trimis corpul de audit al primariei, au verificat, s-au descoperit foarte multe nereguli iar, la vremea respectivă, i-am desfacut contractual de munca presedintelui Ion Vintilă si s-a stabilit o conducere interimara. De asemenea, s-a stablit ca membrii AGA sa se implice in activitatea sportiva si sa verifice cheltuirea banului public”, a precizat primarul Nicolae Barbu in cadrul unei conferinte de presa la care a participat si presedintele CSM Dunarea Giurgiu – Adonis Puiu.
Demersul municipalitatii ar fi fost unul benefic pentru CSM, daca nu ar fi fost persoane care activasera in cadrul Asociatiei si care au apelat la Justitie pentru a li se “repera” onoarea… si (mai ales) bugetul.
De aceea si conferinta de presa ad-hoc, unde atat edilul sef, cat si presedintele CSM Dunarea Giurgiu au explicat pe indelete situatia critica in care se afla asociatia sportiva: are de platit salarii catre angajati, se confrunta cu nemultumiri din partea parintilor care au copii la sectile CSM si aproape ca nu isi mai pot desfasura activitatea… Toate aceste neajunsuri din cauza (sau in baza?!) unor hotarari judecatoresti care au blocat conturile Asociatiei, toti banii urmand sa intre intr-un cont agreat de executorul judecatoresc.A.B.Cum s-a ajuns aici?
“Dupa ce în 2013 s-a făcut raportul de audit, având în vedere că s-au constatat foarte multe nereguli la secţia de handbal, aceasta a fost desfiinţată în 2014. În aceeaşi perioadă, la sfârşitul anului, se confirmă începerea urmăririi penale faţă de Vintilă Ion, Muşat Geta, contabila, şi dl Geogescu Virgil şi mai mulţi antrenori care nu justificaseră banii şi îi folosiseră în alte scopuri şi care aduseseră documente justificative, altele decât cele corecte. Aici începe plăcerea şi frumuseţea actului justiţiei, pentru că dl Georgescu a dat în judecată clubul pentru nedreptatea de a fi fost dat afară şi pentru a i se plăti drepturile salariale prezente, trecute şi viitoare. Aduce nişte acte semnate de el şi Vintilă şi are câştig de cauză în instanţă, care îi dă 1,2 miliarde lei vechi în 2015. După aceea, pentru că au văzut că se poate, împreună cu Vintilă, modifică un contract de pregătire sportivă, şi la obligaţii la încetarea contractului, spune că în cazul în care încetarea contractului se face din iniţiativa clubului, se face cu o plată compensatorie de 100.000 lei. Se taie, se trece cu pixul, se pune şampila pe o copie, se duce în instanţă şi câştigă 114.000 lei. Văzând că se poate, modifică şi contractul soţiei sale, căreia îi pune 50.000 lei dacă va fi dată afară şi câştigă iar în instanţă”, a explicat primarul Nicolae Barbu.
Asadar, in 2013, neregulile de la CSM Dunarea Giurgiu au fost obiectul unei plangeri penale depuse de Consiliul Local in acelasi an, imediat dupa efectuarea unui audit care a stabilit o serie de nereguli financiare. Pentru aceste nereguli s-a decis desfacerea contractului de munca pentru fostul presedinte – Ion Vintila si desfiintarea sectiei de handbal – unde au fost descoperite cele mai mari nereguli in justificarea sumelor de bani.CSM 3Primarul Nicolae Barbu a declarat ca cercetarea penala bate pasul pe loc, fostul presedinte al clubului – Ion Vintila – a plecat intre timp prin Anglia sa vada cum e cu brexit-ul, iar interpelarile facute la Politie si Parchet, pentru solutionarea cu celeritate a cauzei au ramas fara urmari. Intre timp, CSM Dunarea Giurgiu intra in colaps.
Au fost blocate conturile CSM, iar municipalitatea nu mai poate finanta asociatia pentru ca banii nu mai ajung catre salarii si sportivi, ci la executorul judecatoresc.
Mai mult de atat, spune edilul sef, eventualele fonduri directionate catre asociatie nu pot avea alta utilizare decat pentru activitati sportive… Si atunci cum ramane cu poprirea executorului?
Dar, de departe modificarea contractului – completarea cu pixul a unei sume si apoi aplicarea stampilei asociatiei, si disparitia contractului original – sunt cel putin “de incatusat din prima”.
Ramane speranta ca in al 12-lea ceas, inainte ca CSM sa isi dea obstescul sfarsit, Justitia sa se miste mai cu talent sa inceapa cercetarea penala, moment in care civilul se suspenda si asociatia sportiva isi poate relua activitatea…

I.Diaconescu

Despre autor

-