Publicat : vin, dec. 4th, 2015

Decalogul integritatii in PNL, o piatra de moara legata de picioarele candidatilor liberali din Giurgiu

floricel-beianu-1Soc pentru candidaţii PNL la alegerile locale si parlamentare din 2016. Ei vor trebui sa respecte zece criterii. Printre acestea, sa nu fie traseisti politici, sa nu se afle in stari de incompatibilitate si conflict de interese, sa nu aiba datorii la stat si probleme penale. Decizia apartine Comisiei de unificare a PNL, a anuntat, miercuri, purtatorul de cuvant al liberalilor, Ionut Stroe.

Alina Gorghiu, co-presedintele PNL a declarat intr-o emisiune difuzata de B1TV ca va face o analiza pentru toate candidaturile de la nivel judetean. “Propunerile de candidat pentru primariile de municipiu vin la BPN. In structurile acestor comisii s-a propus si intrarea unei personae dintr-un ONG central. Niciunul care acum este pe o functie si se incadreaza in aceste criterii nu va fi candidat al PNL. In anumite organizatii judetene vor fi momente dureroase. Vreau sa reusesc ca PNL sa aiba o oferta de candidati care sa fie aprobata de publicul din Romania”, a declarat Gorghiu.

Unul dintre moderatori a pus o intrebare care il viza direct pe Dumitru Beianu, co-presedinte al PNL Giurgiu si potential candidat pentru Consiliul Judetean:

“Avem un om aici, daca vreti sa-l vedeti pe domnul Beianu, stiti ca noi primim din toate judetele emailuri si am primit si de la Giurgiu, un judet sarac la care a fost presedinte CJ domnul Beianu timp de 4 ani si va dau apartenentele politice ale domnului Beianu, care in prezent este co-presedinte al PNL Giurgiu. Domnul Beianu a fost inainte de ’97 membru PDSR; membru ApR intre 1997 si 2002, candidat in 2000; membru PNL 2002 – 2004; membru PUR, candidat in 2004; membru PNL, candidat in 2008 si ales presedinte CJ Giurgiu; membru PSD, vicepresedinte, 2012 – 2013; membru PNL din 2013, copresedinte in 2015.

Deci fara fuziuni, ca asa scrie articolul de la Decalog, domnul Beianu a fost in cel putin trei partide in care n-avea ce cauta, daca a fost membru PNL: a fost la PSD si la PUR. Si ca sa va mai dau o dovada cu domnul Beianu, sa nu ziceti ca… Cu omul asta cum credeti ca duceti aceasta campanie electorala, intreb si eu?”.

Raspunsul Alinei Gorghiu a fost unul generalizat, dar care nu lasa loc de interpretare:

“Exemplul pe care dumneavoastra mi l-ati dat, si sunt convinsa ca nu este singurul… Dar dumneavoastra imi spuneti si imi confirmati un lucru de care eu ca presedinte PNL in constientizez din prima zi de mandat si anume ca in PNL trebuie inceput un proces de curatenie. Si eu cred ca a fost inceput. Ca aceasta curatenie inca nu si-a atins finalul, da, e adevarat, insa discutand despre acest decalog, este un instrument, o parghie, prin care acest proces poate fi dus la final. Voi analiza fiecare caz in parte, fiecare… Niciun candidat care se regaseste in punctul unu, doi, pana la zece, niciunul nu va fi pe listele PNL. Va spun acest lucru pentru ca este vorba de blazonul PNL, si le transmit si colegilor mei care ar putea sa aiba suparari, nu este un orgoliu pe care Alina Gorghiu il are de satisfacut, nu este vreo dorinta pe care Vasile Blaga o are in acest domeniu. Este o problema de viitor a PNL”, a raspuns Gorghiu.

Asadar, am putea asista la o noua “decapitare” a PNL Giurgiu. Ceea ce nu pica tocmai rau pentru celalalt co-presedinte – Gheorghe Stefan, in contextul in care marele PNL isi doreste ca pana la alegerile locale, toate organizatiile sa treaca de la conducerea bicefala la cea… unicefala.

N.R. In malaxorul decalogului integritatii PNL ar putea intra si deputatul Nicolae Florian, care nu corespune defel standardelor acestui decalog. Caz in care, liberaliiu din Giurgiu ar putea sa isi indrepte privirile spre alti candidati din interior, oameni care sa se incadreze celor zece criterii impuse de conducerea centrala.

Despre autor

-