Publicat : vin, nov. 27th, 2015

Dezbatere organizata de femeile social-democrate – Cum poate fi combatuta violenta impotriva femeilor?

ofsd 1Cu ocazia Zilei Internationale de eliminare a violentei impotriva femeilor, Organizatia de Femei PSD Giurgiu a tras un puternic semnal de alarma cu privire la violenta domestica, in special violenta asupra femeii, fenomen care inca exista la cote inalte in tara noastra.

“Indiferent de gradul de dezvoltare a societatii, creierul uman functioneaza ca acum 2.000 de ani, iar saracia, lipsa unui loc de munca sau chiar “sindromul Stockholm” sunt cauze pentru care unele femei sunt nevoite sa ramana langa partenerul agresor. Exista inca femei cu o educatie precara, care au invatat din familie ca femeia trebuie sa stea acasa, sa creasca copiii, sa asculte barbatul, sa primeasca bataie de la barbat si sa taca. Aceasta mentalitate trebuie sa se schimbe daca ne dorim o societate evoluata, in care egalitatea dintre sexe sa existe de facto, nu doar la nivel de discurs”, a precizat Petronela Sandulescu, presedinte al OFSD Giurgiu.

ofsd 2In contextul acesta, joi seara (26 noiembrie), presedinta organizatiei municipale a femeilor social democrate, Petronela Sandulescu a organizat la Casa de Cultura Ion Vinea o intalnire la care, pe langa cei interesati, au participat si specialisti in domeniu – psihologul Mirela Zivari, medical ginecolog Gratiela Draghici, avocatul Crina Stoianovici (presedinte al organizatiei judetene de femei PSD). De asemenea, cu statut de invitat special au participat la intalnire Aurelia Dobre – vicepresedinte OFSD la nivel national, Niculae Badalau, presedintele PSD Giurgiu, Nicolae Barbu – presedinte al organizatiei municipale PSD Giurgiu, Alexandru Vladu – prim vicepresedinte al organizatiei municipale PSD, dar si presedintioi organizatiilor de tineret – Dragos Udvuleanu si Ionut Barbu.

bada femeiIn prezenta a zeci de participanti au luat cuvantul, pe rand, gazdele evenimentului dar si specialistii in domeniu, iar psihologul Mirela Zivari le-a prezentat celor din sala informatii prinse intr-un studiu recent cu privire la perceptia pe care o au romanii fata de fenomenul violentei in familie.

“Violenta domestica este prezenta atat in familiile cu educatie precara, cat si in familiile evoluate, iar in cele mai multe cazuri, motivele sunt asemanatoare: nevoia barbatilor de a domina femeile. “In familiile sarace, barbatii sunt violenti din cauza unor nevoi nesatisfacute, care genereaza frustrare si agitatie. Hranirea deficitara, proasta alimentatie, lipsa hranei si consumul de alcool sunt alte cauze majore care sporesc gradul de violenta in familie. De cealalta parte, in familiile cu situatie financiara mai buna si cu un nivel superior de educatie, competitia dintre parteneri, aportul finaciar-material al fiecaruia, lipsa comunicarii si a timpului necesar cuplului, cauzeaza tensiune. Daca aceste conflicte nu sunt rezolvate pasnic, pot degenera in agresiune: de la abuzuri verbale pana la violenta fizica. Nu exista categorii sociale in care violenta domestica sa nu fie un risc, aceasta predomina in toate paturile sociale, indiferent de nivelul de educatie, situatie financiara, varsta sau religie. Violenta in familie se poate transmite si  generatiilor viitoare, pana la a treia generatie, deoarece purtam in genele noastre toate evenimentele nefericite, fricile, stresul, efectele traumelor, abuzurilor, transferandu-le urmasilor nostri, prin mecanisme genetice”, a spus Mirela Zivari.

Crina stoianoviciPetronela Sandulescu a prezentat o serie de date statistice si a precizat ca organizatia municipala de femei a PSD Giurgiu se va angaja, alaturi de societatea civila, in lupta acestui fenomen care tinde sa ia amploare. Aurelia Dobre, medicul Gratiela Draghici sau senatorul Niculae Badalau au apreciat aceasta initiativa, aratandu-si sprijinul in lupta impotriva violentei asupra femeilor.

Avocatul Crina Stoianovici, presedinte al organizatiei judetene a femeilor social democrate a precizat ca femeile au nevoie si au dreptul la siguranta acasa, la scoala, la locul de munca, pe strada.

“Aceasta societate poate fi vindecata prin introducerea cadrelor necesare care sa armonizeze relatia barbat-femeie, protejand fetele, femeile, mamele. Este datoria noastra, a tuturor si suntem responsabili sa ne aducem contributia pentru instaurarea sigurantei si protectiei femeii. Femeile au nevoie si au dreptul la siguranta acasa, la scoala, la locul de munca, pe strada”.

Despre autor

-

Afisat: 4 Comentarii
Spune-ti parerea
 1. Stela spune:

  Oh my God, dar cele care chiar au probleme sau mustrari de constiinta, vad ca nu au fost prezente…sau iar va faceti invitatii intre voi? la partid…?

 2. Foarte corecta observația. Așa este, „liberalul” Ioan Oltean proceda cu totul si cu totul altfel decât „independentul” Viorel Hrebenciuc, decât „răspopitul” Ilie Sarbu; sau chiar decât „regele” Darius al lui Valcov…
  Asta înseamnă că, aidoma violentei domestice, nici „șpăguiala” nu are frontiere doctrinare.

 3. Dacă pesedistele au probleme cu violenta in familie, sa se mute – cu bărbați, cu tot – la PNL.
  Niciun penelist nu-si bate nevasta, dintr-un motiv cat se poate de simplu: suntem prea ocupati cu bătaia dintre noi! Si, când ajungi acasă extenuat de atâta păruiala, îți pupi nevasta si copiii si te culci liniștit….

  • Exact asa face și”liberalul”,Ioan Oltean în aceste zile,Cel-Cu-Broasca-În Gât,zis și Nelu Mexicanu,din 2010 o „bătea la cap ” pe Crinuta să aprobe despăgubiri de zeci de milioane de euro din bugetul statului,din care își primea și el partea.