Publicat : mar, mai 5th, 2015

Din luna iunie, transport in comun civilizat

auto 1In sfarsit, autobuzele de tip rabla, cu care ne-am obisnuit pe traseele din Giurgiu vor disparea in foarte putin timp…

SC Liber Trans, societatea care a castigat licitatia pentru serviciul de transport public local, a prezentat municipalitatii modelul de autovehicule ce vor circula pe strazile municipiului incepand cu luna iunie.
Noul operator va introduce in sistemul de transport public local microbuze marca Mercedes, cu 18 locuri pe scaune si minim sapte in picioare. Cerinţele privind protecţia mediului sunt atinse prin tehnologia BlueTEC, ce asigura respectarea prevederilor standardului de emisii Euro VI. Emisiile de noxe in acest caz sunt de 0.001, adica minim posibil la ora actuala. Microbuzele sunt prevazute cu sistem de climatizare cu temperatura minima la racire de 18 grade Celsius, iar cea maxima la incalzire 27 grade Celsius.

auto 2De asemenea, autovehiculele sunt dotate cu rampa pentru persoanele cu dizabilitati, care pentru coborare au la dispozitie un buton cu afisaj la volan. Asa cum a fost prevazut in caietul de sarcini, noile mijloace de transport in comun au afisaje de informare a publicului calator detaliate cu denumirea statiei si indicativul traseului, in fata (pe parbriz), lateral dreapta si in spate, pe luneta. Usile sunt actionate electric din bord, cu urcarea publicului numai prin fata, iar coborarea numai prin spate.
In termen de sase luni SC Liber Trans va implementa si sistemul de tiketing, prin care giurgiuvenii isi vor putea plati calatoria fie in masina, cu numerar, fie electronic, cu card de salariat. Tot in cadrul tiketing-ului se vor emite legitimatii-abonament de tip card electronic cu foto si date personale.
traseeIn ceea ce priveste numarul si data la care autovehiculele vor incepe programul de circulatie, edilul sef Nicolae Barbu a primit asigurari din partea SC Liber Trans ca de la 1 iunie va intra in circulatie primul lot de cinci microbuze noi, la care se adauga 1-3 autovehicule din fondul societatii. Urmatorul lot de doua microbuze va fi introdus la sfarsitul lunii iulie – inceputul lunii august, iar in luna septembrie vor fi introduse alte trei microbuze. Autovehiculele din fondul societatii vor fi scoase din circulatie pe masura ce SC Liber Trans va acoperi necesarul si rezerva de microbuze noi.
Contractul cu SC Liber Trans va fi semnat in luna mai, noua firma urmand a intra pe deplin in functiune de la 1 iunie. Pana atunci, vor fi stabilite locatiile statiilor, ADPP va reconfigura, in cadrul contractului de intretinere a domeniului public, trotuarele pentru a realiza refugiile aferente statiilor, iar GSL va instala semnele specifice statiilor de autobuz.

 

Despre autor

-