Publicat : mar, sept. 29th, 2015

„Dorul” de munca…

EditorialPoate ca sunt putin cinic – mai mult sunt sigur ca imi voi atrage oprobiul public, plus injuraturile de rigoare… De aceea, mi-am golit frigiderul – acum e loc.

Despre loc este vorba, despre locul sau locurile de munca. Despre disperarea afisata de concetatenii mei – aceea ca n-ar fi locuri de munca. Locurile de munca, „crearea locurilor de munca” este marota pe care o flutura candidatii la primarie. Un bumerang care se intoarce implacabil impotriva lor si care ii poate face sa piarda increderea celor care au crezut ca se poate.

In Giurgiu exista locuri de munca. Nu suficiente, dar destule cat sa ocupe o buna parte din cei care chiar vor sa munceasca. Sunt societati in municipiul Giurgiu care isi aduc muncitori din sectorul agricol Ilfov sau din judetul Teleorman (de ordinul sutelor). AJOFM scoate saptamanal cel putin o suta de locuri de munca vacante, care asteapta sa fie ocupate. Buticurile sunt pline de afise prin care anunta ca angajeaza vanzatori…

Este adevarat ca nu sunt posturi de psihologi, sociologi, jurnalisti, specialisti in Spider solitaire, secretare sau manageri. Si nici nu prea se intra usor in breasla juristilor sau a avocatilor… „Meseriile” enumerate mai sus sunt preferate de cei care au terminat facultatile ID sau la zi, pentru ca aceea este specialitatea din diplomele de licenta…

Din pacate piata muncii din Giurgiu are nevoie de sudori, lacatusi mecanici, tinichigii, bucatari, ospatari, vopsitori, constructori, specialisti in instalatii sanitare, croitori, tesatori, etc… Si tot din pacate aici sunt posturile vacante, la care nu se inghesuie nimeni. Dar toti tipa ca vor locuri de munca.

„Dorul de munca” s-a vazut si la Bursa locurilor de munca pentru absolventi. Ei bine, oferta a fost mai mare decat cererea… Au fost oferite 371 de locuri de munca pentru absolventi, dar au fost prezenti (la Giurgiu si Bolintin Vale), doar 307 solicitanti…. Din cei 307 proaspat absolventi, au fost selectati pentru probe de lucru sau interviuri la sediul firmelor doar 151. Plus trei angajati „pe loc” – un agent de turism si doi asistenti manageri.

Concluzia? Un slab interes din partea absolventilor pentru piata muncii…

Sigur ca, incitati sau nu, giurgiuvenii isi striga nemultumirile si antipatiile politice, isi revarsa ofurile pe retelele de socializare, si aplauda pozitiile belicoase ale celor pe care ii simpatizeaza. „Voi aduce investitori” – ca si cum i-ar lua de guler si i-ar baga cu nasul in tarana de la Giurgiu… „Voi crea locuri de munca” – ca si cum respectivul declamator ar avea in biroul somptuos un aparat de pacanele – apesi pe clapa si, pac locul de munca… Dar nimeni, niciodata nu i-a intrebat pe giurgiuveni daca vor sa munceasca si ce vor sa munceasca.

Sunt politicieni care ii caineaza pe cei care fac naveta la Bucuresti. Este adevarat ca multi dintre ei fac acest lucru de nevoie si chiar ar vrea sa munceasca in Giurgiu. Dar sunt si multi carora le place Bucurestiul, le place naveta si n-ar munci in Giurgiu pentru nimic in lume. Este tristul adevar. Viata din Capitala nu suporta termen de comparatie cu cea din Giurgiu. Nici din punct de vedere al petrecerii timpului liber, nici din cel al ofertei locurilor de munca. Si nici ca nivel al salarizarii. Giurgiu si giurgiuvenii isi duc in spate „karma” oraselor de provincie… La noi, apropierea de Bucuresti nu este un avantaj ci este un handicap.

De aici si carcoteala si nemultumirea continua… Daca un edil, indiferent care ar fi el, construieste ceva, altcineva trebuie sa ii dea in cap si sa minimalizeze ceea cea facut. Este tipic. Daca facea altcineva acelasi lucru era mai bun, mai folositor. Uitam ca orice investitie noua, inseamna locuri de munca – atatea cate sunt, in constructii, pentru exploatare, pentru intretinere. Orice anunt de angajare inseamna ca mai exista inca un loc de munca, iar in spatele lui nu stau neaparat interese ascunse. Dar ne-am obisnuit sa ne plangem si sa nu vedem padurea din cauza copacilor. Ce ne lipseste? Probabil ca… dorul de munca.

Despre autor

-

Afisat: 2 Comentarii
Spune-ti parerea
  1. Ion spune:

    Castigati bani chiar acum, din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cautam de urgenta persoane serioase care sa colaboreze cu noi intr-o activitate simpla, in timpul liber sau full-time, cu castiguri imediate, de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), din prima luna. Oferim si cerem seriozitate absoluta! Pentru mai multe detalii, contactati imediat unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: locmunca.office@gmail.com