Publicat : vin, mart. 6th, 2015

Drept la replica

beianuIn urma articolului http://opiniagiurgiu.ro/politica/stirea-zilei/vasile-mustatea-sunati-l-pe-beianu-sa-va-spuna-despre-corectii/, publicat pe site-ul publicatiei Opinia giurgiuveanului in data de 3 martie, presedintele organizatiei municipale PNL Giurgiu – Dumitru Beianu – a trimis un drept la replica, pe care il publicam mai jos.

Mentionam ca articolul contine declaratiile presedintelui CJ Vasile Mustatea, cu privire la corectiile pe care institutia pe care o coordoneaza le are de platit…

 

<<Drept la replica:

„Pentru ca nu ati considerat oportun sa urmati sfatul ritos al domnului presedinte Mustatea si nu m-ati sunat, in legatura cu tema sensibila a corectiilor aferente proiectelor europene, acceptati, va rog, ca drept la replica, cateva opinii argumentate despre acest subiect:

  • Tema corectiilor este una nationala, Romania avand de platit nu mai putin de un miliard de euro, la nivelul tuturor institutiilor publice care au accesat fonduri europene in perioada 2007 – 2013. Conform ultimelor declaratii ale Ministrului Fondurilor Europene, facute joia trecuta la Alba Iulia si preluate de MEDIAFAX, „multe dintre corectiile aplicate pe proiectele europene au fost excesiv date fie de catre auditor, fie de catre structuri ale statului. Tocmai de aceea, noi am infintat o directie care are ca principal rol sa reanalizam toate corectiile financiare date de catre partea romana, tot, absolut tot, si acolo unde s-a dat 25 % analizam, vedem exact, poate 5 % e corectia. Mergem frumos la Bruxelles, argumentam, justificam acolo, vom cere corectia inapoi, daca nu se va accepta lucrul acesta, macar stim ca acea speta asa trebuie judecata in viitor”. In principiu, este vorba despre faptul ca in perioada 2019 – 2011, legislatia in privinta achizitiilor publice a fost ambigua si contradictorie, lasand autoritatilor contractante posibilitatea sa foloseasca criterii care abia de la sfarsitul lui 2011 au fost considerate restrictive si imputate retroactiv. Din acest motiv guvernul a acceptat sa plateasca de la buget multe dintre sumele aferente, acceptand ca situatia este nedreapta pentru ministere, consilii judetene, primarii si alte institutii care au accesat fonduri europene.
  • Pentru evitarea unor situatii similare, de mai bine de un an de zile documentatiile sunt verificate de ANRMAP inainte de publicare si returnate autoritatilor contractante pentru modificari, in cazul unor suspiciuni. Au fost elaborate, deasemenea, documentatii standard, fise de date model care pot fi consultate de autoritati, acesta fiind singurul motiv pentru care nivelul corectiilor a scazut foarte mult.
  • Fata de suma de 160 miliarde lei avansata, in mod injust, de dl. Mustatea, nivelul corectiilor pe care, in final, le va plati Consiliul Judetean Giurgiu, se va situa sub 1 % din valoarea de peste 100 milioane de euro sau, folosind moneda utilizata de dl. Mustatea, peste 4 000 de miliarde de lei vechi, bani castigati pentru investitii in judetul Giurgiu!
  • Inchei cu precizarea ca toate proiectele cu finantare europeana, etichetate de domnia sa ca „vechi” si „noi” au fost depuse si castigate in perioada 2008 – 2012, ca urmare a unui efort admirabil al intregului colectiv de functionari din Consiliul Judetean Giurgiu, implicati in accesarea fondurilor europene. Responsabilitatea directa a domnului Mustatea este sa gaseasca solutii ca aceste proiecte, castigate cu eforturi, asteptate de comunitatea giurgiuveana, sa fie finalizate pana la termenul limita, 31.12.2015, altfel riscand sa pierdem zeci de milioane de euro, suma imperativ necesara pentru dezvoltarea judetului Giurgiu.

 

Cu stima,

Dumitu Beianu>>

 

Despre autor

-