Publicat : joi, mart. 9th, 2017

Giurgiu, din nou codas – ce s-a intamplat cu “miile de miliarde” aduse de politicieni?

hartaDatele Institutului National de Statistica si ale Comisiei Nationale de Prognoza situeaza judetul Giurgiu pe ultimul loc in ce priveste PIB-ul in anul 2016. Mai rusinos de atat este faptul ca Giurgiu este singurul judet care are un MINUS in fata (-3%).
Intrebarea logica si legitima este: unde naiba au intrat miile de miliarde pe care unii politicieni din Giurgiu se laudau ca le-au accesat pentru judet in 2015/2016? Unde sunt investitiile? Unde sunt locurile de munca? Pentru ca daca facem apel la declaratiile politicienilor de la PSD Giurgiu, in acesti ani, cu ajutorul lor, in judetul Giurgiu au inceput sute de santiere si s-au adus cei mai multi bani (mii de miliarde) din istoria recenta a judetului…
Este cunoscut faptul ca, in general, investitiile in infrastructura contribuie la cresterea economica… Iar la cresterea PIB contribuie cresterea con¬su¬¬mului, a investitiilor si a exporturilor nete (expor¬turi – importuri). Scur¬tarea timpilor de parcurs si usurinţa transportului intre două centre eco¬nomice de valoare inegala (Bucuresti -Ilfov: 206 mld. lei PIB, Giurgiu 5,3 mld. lei) ar trebui sa accelereze cresterea in centrul economic aflat pe orbita. Spre acesta se indreapta fluxuri noi de capital, va creste consumul facut de firmele si companiile din centrul principal (Bucureşti) si de asemenea resursele locale pot fi valorificate mult mai bine. Este exemplul judetului Constanta, care prin deschiderea autostrazii a accelerat acest fenomen. La randul sau, judetul Prahova, legat de Bucuresti printr-o autostrada in 2012, a avut o crestere nominală a PIB de 42% intre 2012 si 2016.
Iata un top cu cinci judete la creşterea PIB în intervalul 2012 -2016: Cluj (62%), Constanta (56%), Prahova (42%), Ilfov (40%) şI Buzău (37%).
Cele mai proaste evoluţii în acelasi interval le-au avut judetele Giurgiu (-3%), Arges (9%), Mehedinti (12%), Dolj (15%) si Gorj (16%).
Cele mai puternice judete excluzand regiunea Bucuresti -Ilfov din punct de vedere al valorii PIB au fost in 2016, Constanta (36,5 mld. lei), Timis (35,4 mld. lei), Cluj (34,5 mld. lei), Prahova (30,8 mld. lei) si Brasov (26,0 mld.lei).
(Datele sunt preluate dintr-un articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.03.2017).

Despre autor

-

Afisat: 5 Comentarii
Spune-ti parerea
 1. Boerescu Mihnea -consilier judetean PNL spune:

  Si in general giurgiuvenii raman exact cum au votat ! Ca ceilalti sunt…tot aia ….

 2. Am votat spune:

  Ai uitat de Badalau. Isi mai face o casa (pentru ginerica de la Tarom).

 3. Blend-a-Merde spune:

  Hai, ca m-am enervat. Cine p mea sa acceseze fonduri europene cand mare parte din primari ar fi fost tractoristi pe vremea raposatului? Multi sunt la al trei-patrulea mandat si, pe cat sunt de analfabeti, atat la propriu cat si functional, pe atat nu le mai ajungi la nas. Deja sunt baroni satesti. Dar, cum e turcu si pistolul. Sunt oglinda perfecta a celor care i-au votat. Pesedisti, mariti ajutorul social si, in doua-trei mandate, o sa aveti in rural numai asistati care sa va voteze loazele iar voi veti fi vesnici la putere. Asa veti putea ajusta in permanenta codul penal ca sa va scapati ciumatii rosii de puscarie.

 4. eugen spune:

  ,,…unde naiba sunt miile de miliarde…?,, Simplu : întrebați primarii, cum de s-au îmbogățit atât de repede ? Uitați-vă și postați în ce case stau primarii (ex. Prundu, Ghimpați, Coman etc.), și ce mașini conduc !