Publicat : vin, mart. 4th, 2016

“Gunoiul” de la groapa de gunoi ar putea sa genereze pierderea a milioane de euro pentru judet

gunoiDenumirea pompoasa a proiectului, dar si a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) –  “Management eficient pentru un judet curat” ar putea sa cada in ridicolul situatiei in care s-au complacut actorii principali in ultimii patru ani – greseli (cu voie sau fara de voie) care au adus corectii considerabile, certuri interminabile si neimplicare eficienta in rezolvarea problemelor. Nu mai facem istoricul… gunoiului de la groapa de gunoi, il cunoastem cu totii, insa toate balbele si certurile celor care raspundeau de punerea in functiune a proiectului ar putea sa ne coste circa 30 de milioane de euro.
Un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene informeaza Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “Management eficient pentru un județ curat” asupra faptului ca, in vederea finalizarii proiectului finantat prin POS Mediu, in contextul prelungirii pâna la data de 30.06.2016, trebuie sa respecte anumiti pasi, conform reglementarilor Comisiei Europene:
“– Conform reglementărilor Comisiei Europene, un proiect major este considerat eligibil și funcțional, dacă cele două condiții de mai jos sunt îndeplinite:
• Proiectul este finalizat: activitățile prevăzute au fost desfășurate efectiv, astfel cum este prevăzut în decizia Comisiei privind proiectul major,
• Proiectul este în uz.
Prin urmare, până la data de 30.06.2016, Beneficiarul va transmite AM POS Mediu/OI POS Mediu raportul final al proiectului care va cuprinde și informații privind stadiul funcționării sistemului de management integrat al deșeurilor. Ținând cont de cele prezentate, în situația neîndeplinirii condițiilor stabilite la acordarea finanțării respective, dacă sistemul de management integrat al deșeurilor este nefuncțional, există posibilitatea ca proiectul să devină neeligibil.”
In cadrul unei recente conferinte de presa, primarul Nicolae Barbu a comentat acest “ultimatum”, explicand ca repercursiunile vor afecta si primariile care fac parte din acest ADI…barbu ateneu
“Managerul de proiect si responsabil pentru acest proiect este Consiliul Județean. La 30 iunie beneficiarul trebuie sa transmita raportul final, dar daca nu se rezolva cat mai rapid aceasta problema, cu punerea în functiune a proiectului, acesta poate deveni neeligibil si vom pierde toti banii” a precizat Barbu.
Cine a fost seful ADI-ului in toata aceasta perioada? De ce nu s-a facut nimic din 2012, cand a fost inaugurat cu fast centrul de colectare a gunoiului?
Cine era sef la ADI? Dumitru Beianu! De ce s-a intârziat timp de patru ani licitatia pentru operatorul unic? In ultima zi de mandat, in 2012, Beianu a participat la receptia constructiei. Dar atat. De atunci, utilajele au stat timp in ploaie si vant timp de patru ani, nefolosite. De doi ani amanam si noi Primaria si tot prelungim contractul cu Financiar Urban, in speranta ca CJ va rezolva problema cu operatorul unic. A trebuit ca acum putin timp sa se indure sis a plece Beianu de la conducerea ADI, a preluat altcineva conducerea si a demarat licitatia. Imi este teamă de ce s-ar putea intâmpla, cu acest proiect. Pentru ca ar putea sa fie pierduti banii. Pe 30 iunie, in raportul pe care il vor transmite trebuie sa scrie clar ca proiectul este in uz. Mai este timp?”, a declarat Nicolae Barbu.

Despre autor

-

Afisat: 1 Comentariu
Spune-ti parerea
  1. Olah spune:

    Nu comentez continutul, nici veridicitatea afirmatiilor jurnalistului, dar daca numele acestei ADI si acestui proiect suna pompos ,atunci numele ADI suna mai placut?
    Doar numele reflecta corectitudinea,modestia sau preocuparea pentru binele unei comunitati?
    Nu faceti un deserviciu celei caruia ca si noi ii vrem binele