Publicat : vin, iun. 26th, 2015

High Performance Green Port Giurgiu incepe sa prinda contur

high 2Inceput in urma cu mai mult de un an de zile, proiectul „High Performance Green Port Giurgiu” a trecut de prima faza – cea a finalizarii documentatiilor tehnico-economice. Joi, 25 iunie, in sala de consiliu a Primariei Giurgiu s-a desfasurat o conferinta de presa care a marcat momentul inchiderii acestei faze a proiectului. La conferinta au participat partenerii acestui proiect: Primaria Giurgiu, Industrie –Logistik Linz din Austria si Zona Libera Giurgiu.

„Acest proiect soft pe care astazi il inchidem va fi finalizat, conform graficului, in 36 de luni. Este un proiect care ofera municipalitatii posibilitatea sa refaca zona din punct de vedere peisagistic, sa aduca la cota zero fosta zona a ferry-boat-ului si sa amenajeze o trecere de cale ferata. Odata finalizat in totalitate acest proiect, sunt convins ca Giurgiu va fi mult mai atractiv pentru investitori, iar locuitorii si municipalitatea vor avea de castigat, pentru ca activitatea pe Dunare se va inviora”, a declarat primarul Nicolae Barbu.

Proiectul „High Performance Green Port Giurgiu” beneficiaza de fonduri europene si consta in constructia unei hale trimodale de transport marfuri, cu acces fluvial, feroviar si rutier. Atat din punct de vedere valoric cat si al importantei sale economice, proiectul se situeaza pe locul V in Romania. Mai mult de atat, este un proiect unic in tara, pentru ca tehnologiile folosite sunt nepoluante.

high 3„Anul trecut traficul de marfuri (otel) din Linz in Giurgiu a fost de 60.000 de tone, iar anul acesta sper sa ajungem la 100.000 de tone. Din analizele noastre am constata ca situatia actuala din Romania este una favorabila, cu un trend crescator, astfel ca am pus bazele acestei afaceri de viitor. Vrem ca Portul Giurgiu sa nu duca lipsa de tehnologie, iar aceasta va fi una novatoare”, a precizat Ralph Gallob, directorul Industrie –Logistik Linz.

Reprezentantul austriac a multumit primarului Nicolae Barbu, dar si directorului AZL – Razvan Cuc pentru sprijinul acordat si pentru faptul ca au dat dovada de deschidere si corectitudine in relatia cu partenerul austriac.

Razvan Cuc, directorul Zonel Libere Giurgiu, partener al acestui proiect, a spus la randu-i ca acest proiect poate fi un motiv de mandrie nationala, prin amploarea si importanta lui…

„Ma bucur ca am depasit partea scriptica si ca acum putem trece la cea practica. Prin imbunatatirea infrastructurii rutiere din Zona Libera avem avantajul ca putem veni in sprijinul firmelor care isi desfasoara activitatea aici. Acest proiect a demonstrat ca eficienta accesarii fondurilor europene se poate face daca se lucreaza concertat, cu o echipa unita”, a precizat Razvan Cuc.

In final, primarul municipiului a precizat ca in acest moment, Strategia Dunarii nu mai este doar un concept, ci a devenit certitudine prin intrarea in linie dreapta a acestui proiect cu 85% finantare UE si 15% cofinantare a celor trei parteneri.

Despre autor

-