Publicat : lun, ian. 18th, 2016

Iarna reala, iarna electorala, iarna nu-i ca vara

iarna 1… Sunt constatari rupte din realitatea imediata. In general, in Romania, in luna ianuarie, ninge, viscoleste si se depune un strat alb care se numeste zapada. Soferii isi mesteca injuraturile printe dinti, unii dintre adulti se uita dusmanos la stratul de zapada, batranii ies mai greu din case… Taranii se uita cu intelepciune la stratul de zapada. Singurii care se bucura ca ninge sunt copiii. Si cei care nu au uitat sa fie copii.
Iarna 2OK, acceptam ca a nins, a viscolit si autoritatile au actionat cu oarece lentoare (nu se pune problema de… surprindere). Nici primarul nu a fost in oras (a venit mai spre dupa amiaza). Dar, daca ar fi fost in oras, n-ar mai fi viscolit? Ar fi pocnit din degete si ar fi oprit urgia alba? Ar fi strambat din nas si ar fi inventat pe loc un numar sporit de utilaje si de oameni – cate un utilaj pe fiecare dintre strazile si stradutele din Giurgiu? Nu. Utilajele si oamenii ar fi fost aceleasi, iar o lopata in plus nu schimba cu nimic lucrurile.
iarna 3Daca in urma cu cativa ani ar fi existat facebook si smartphonuri, probabil ca reactia pe retelele de socializare ar fi fost aceeasi. Dar numai in anii electorali.
Comentariile sunt pertinente cu fotografii atasate. Oamenii au dreptate: pe fundatura lor, pe straduta lor, pe trotuarul lor, la intrarea in bloc nu a venit nimeni sa dea zapada. Iarna s-a transformat rapid in obiectiv electoral. Si s-a rostogolit intr-un bulgare mare de discutii in contradictoriu. Cu buricele degetelor, fara lopata, de langa calorifer, de la geamul casei, zapada s-a transformat in iarna electorala.
iarna 4Cum s-a actionat, totusi… Dupa un regulement aprobat. Mai intai strazile din urgenta unu si urgenta doi. Si nu se poate spune ca nu s-a putut circula (in conditii de iarna) pe strazile incluse in aceste urgente.
iarna 5Greutatea zapezii a rupt crengile copacilor, a rupt cabluri electrice sau cabluri de Internet. Utilajele (putine, este adevarat) au actionat toata ziua de ieri in puncte nevralgice din oras (intersectii, strazi principale)… Disconfortul iernii este unul legitim. Transformarea lui pe retelele de socializare intr-unul electoral este unul asteptat. Neasteptata este reactia unora care in urma cu cativa ani isi bagau mai intai la ei pe strada utilajele, iar zapada de pe strazi era topita… de Dumnezeu. Dar atunci, ei erau dumnezei – acum sunt… agenti constatatori.
Dupa ce se va potoli toata nebunia ar fi interesanta o declaratie a candidatilor la Primarie: cum ar raspunde ei provocarilor iernii? Pun pariu ca ar actiona in poarta fiecarui cetatean, i-ar da zapada afara din curte, ar face curat pana si pe scarile blocurilor… Daca nu cumva ar aranja un transfer al iernii in alte zone. Unde si-ar face ei concediile? Nu in India, nu in Vietnam, ci pe derdelusurile de la Mihailesti sau Stanesti – sa fie mai aproape de… “giurgiuvenii mei”.
Un singur lucru a fost omis din toata povestea: ca Basescu avea totusi dreptate – iarna nu-i ca vara.iarna 6iarna 7iarna 8

Despre autor

-

Afisat: 2 Comentarii
Spune-ti parerea
  1. lucian spune:

    Dorian…nu cred ca esti giurgiuean …nu imi amintesc sa se fii deszapezit orasul Giurgiu pana acum 3 ani…
    Dar atunci stateati ascunsi sa nu suparati „Imparatu”….acum sunteti „curajosi”….eu iti recomand sa iesi sa iti dai zapada din fata blocului/ curtii ca pun pariu ca nu ai facut o.

  2. dorian spune:

    Hai sa fim seriosi,stim si noi ca iarna ninge.acum chiar radeti de noi cu afirmatia aceasta.Acum ceva ani erau formate comandamente de iarna care lucrau 24 de ore din 24.Toate strazile erau deszapezite iar primarul era in mijlocul actiunii.Actualul primar nu s-a vazut probabil el sta la calorifer si asteapta sa vina utilajele sa ii desfunde straduta.Noi am dat la lopata.