Publicat : mie, dec. 23rd, 2015

In Consiliul local, Ionel si Florian s-au jucat cu limba… romana

dvHotarat pe galagie, consilierul municipal Florian Velicu si-a asigurat microfonul unei televiziuni locale in fata, inca dinainte de inceperea sedintei de Consiliu de saptamana trecuta si a cautat cu febrilitate motiv de raca. Evident ca a fost iritat inca de la primul punct, care a vizat propunerea si alegerea noului presedinte de sedinta pe o perioada de trei luni. Gigi Oprisan a avut castig de cauza (la vot) si a preluat conducerea sedintei. In aceasta situatie, Velicu a trebuit sa gaseasca cu repeziciune un plan B. A incercat la proiectul care viza impozitarea persoanelor fizice si juridice care au activitati de productie si comert, dar s-a lovit de o prevedere a noului Cod Fiscal si de insistentele lui Gigi Oprisan de a nu vorbi nimeni neintrebat si mai ales neinvitat.
Foarte rapid a gasit o bresa in “vocabula” primarului Barbu, care a precizat ca “vis a vis de problema X se impune urmatoarea explicatie…”.
“Vis a vis inseamna… peste drum, domnule primar. Mai multa corectitudine si acuratete cand folositi limba romana”, a spus malitios Velicu.
Vizibil iritat, edilul sef i-a replicat consilierului… lingvist ca stia de cateva zile despre faptul ca (Velicu) va incerca sa creeze scandal la aceasta sedinta si ca o anumita televiziune locala a venit special pentru a filma scandalul – dupa ce aceasta televiziune a lipsit de la mai multe sedinte consecutiv.
“Este interesant de vazut la ce partid va candida domnul Velicu Florian, care de ceva timp este principalul factor perturbator al sedintelor CL” a conchis edilul sef.

Consilierul Ionel Dinu l-a pus la colt pe Velicu, dandu-i acestuia explicatia de pe DEX a expresiei “vis a vis” – “fata de”, “in raport cu”, etc.
“Nu e corect ca Florian Velicu sa ne faca idioti si prosti in plenul Consiliului local, atata vreme cat el este cel care nu stie sa vorbeasca corect romaneste”.
Joaca… cu limba nu s-a terminat aici, pentru ca Velicu s-a simtit dator sa intervina:
“Daca Dinu da lectii de limba romana, luati-l la Inspectoratul Scolar”.
Si pentru ca tacamul sa fie complet, Dinu a avut ultimul cuvant:
“Ii multumesc pentru propunere si il propun si eu pe el la Comisia de transporturi, pentru ca este sofer profesionist”.
A fost doar inceputul sedintelor de acest fel. Si spunem asta pentru ca intram in 2016 – an electoral. Iar atata timp cat consilierii vor sa se regaseasca pe o lista a unui partid, vor incerca sa isi faca imagine cu orice pret, in orice moment si fara scrupule.

Despre autor

-