Publicat : lun, dec. 28th, 2015

In primavara anului 2016 vor incepe lucrarile la Portul trimodal

poza 1In urma cu doua saptamani, Comisia Europeana si-a dat acordul pentru finantarea proiectului pentru realizarea Portului cu acces trimodal, proiect initiat in urma cu doi ani de zile de catre ILR Industries Romania in parteneriat cu Primaria Giurgiu si Administratia Zonei Libere Giurgiu.
Intr-o conferinta de presa sustinuta in sala de Consiliu a Primariei Giurgiu, la care au participat primarul Nicolae Barbu, reprezentantul ILR Industries Romania – Marian Bujor, secretarul de stat in Ministerul Transporturilor – Razvan Cuc si directorul Zonei Libere Giurgiu – George Popa, au fost prezentate succint fazele si importanta proiectului pentru municipiul Giurgiu.
“Prin implementarea acestui proiect se va dezvolta industrial atat municipiul Giurgiu cat si zonele adiacente municipiului, prin renasterea activitatii portuare din municipiu. Speram ca dupa finalizarea proiectului Portul Giurgiu sa fie cel mai important port dunarean, cel mai prosper, iar de toate acestea sa beneficieze locuitorii municipiului”, a precizat primarul Barbu.
Edilul sef a spus ca in contul coordonatorului proiectului (ILR Industries Romania) a intrat deja suma de prefinantare – 4 milioane de euro. Urmeaza ca fiecare partener al acestui proiect sa demareze procedurile de licitatii pentru a-si realiza obiectivele stabilite prin proiect.
La randul sau, Marian Bujor, reprezentantul ILR Romania a facut o scurta prezentare tehnica a proiectului si a ceea ce inseamna acesta pentru municipalitate.
Acest proiect are doua segmente: proiectarea si studiile de fezabilitate – care sunt aproape finalizate si cel de-al doilea segment – executia propriu-zisa a lucrarilor. Practic, realizarea acestui proiect va creste traficul si volumul de marfuri prin Portul Giurgiu si va anima activitatea economica din zona.
Centrul trimodal construit va fi singurul din Europa de sud-est, hala va avea 8.000 de mp, cu un port interior si cu o capacitate de lucru de 300.000 tone/an. Municipalitatea va amenaja zona verde din spatele blocurilor ANL, va demola structurile din zona si va realiza o parte din structura CF. Zona Libera va reabilita drumurile interioare care fac legatura dintre intrare si Portul Trimodal, dar si reabilitarea cheului. Startul lucrarilor se va da in primavara anului 2016”, a precizat Marian Bujor.
Secretarul de Stat, Razvan Cuc a apreciat la randul sau ca finalizarea lucrarilor este prevazuta pentru jumatatea anului 2018…
“Proiectele mari se realizeaza in timp, nu de azi pe maine… daca in urma cu un an de zile umblam cu domnul primar Barbu pe la ministere pentru semnnarea acordurilor necesare acestui proiect, iata ca acum am ajuns sa avem un proiect viabil si nu unul “de sertar” peste care s-a pus praful… Este un moment bun si important pentru Giurgiu si sunt mandru ca am participat activ la realizarea lui”, a declarat Razvan Cuc.
Valoarea initiala a proiectului a fost de 16 milioane de euro, din care 500.000 de euro pentru lucrarile efectuate de catre Zona Libera si 1,6 milioane de euro pentru lucrarile executate de Primaria Giurgiu. Dupa verificarile Comisiei Europene, proiectul s-a semnat pentru 15,5 milioane de euro, din care 13,254 milioane sunt nerambursabili si 2,5 milioane cofinantare a celor trei parteneri.
Din analiza facuta de municipalitate, circa 50% din aceste sume vor ramane in zona municipiului Giurgiu, prin folosirea fortei de munca, a materialelor folosite, etc. Numarul de locuri de munca create dupa finalizarea investitiei este de 30., insa pe perioada de doi ani de constructie vor fi create mult mai multe locuri de munca.
Finalizarea acestui proiect poate fi placa turnanta pentru revitalizarea industriala a municipiului Giurgiu, prin plusvaloarea de stabilitate a infrastructurii de transport, si atractivitatea zonei pentru mari investitori.

Despre autor

-