Publicat : mie, iun. 10th, 2015

Irina Ghenu, o tanara din Giurgiu, nominalizata la ESSL ART AWARD CEE 2015

irinaGiurgiuveanca Irina Ghenu a absolvit masteratul la UNARTE, sectia Fotografie si Imagine Dinamica in anul 2014.  Iar in ianuarie 2015 a fost nominalizata la ESSL ART AWARD CEE, dupa ce a aplicat la acest proiect recunoscut pentru promovarea tinerilor studenti la arta din Europa centrala si de sud-est.

muzeul_essl_ESSL ART AWARD CEE se desfasoara in Austria la fiecare doi ani si este dedicat descoperirii si sprijinirii tinerilor artisti din Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, România, Slovacia, Slovenia si Turcia.

essl art„La ESSL ART AWARD CEE am mers cu doua proiecte, proiectul de licenta la finalizarea anilor de studentie – un remake dupa artistii polonezi si cel de-al dpoilea a fost proiectul de terminare a masteratului… Proiectul de master imi este foarte drag, pentru ca se refera la… facebook, la retelele de socializare, care afecteaza vietile si destinele, mai ales ale tinerilor…”.

Acest al doilea proiect are o poveste mai mult decat interesanta, poveste care a fost relatata de Irina… Totul a plecat de la verisoara mai mica a Irinei, care tocmai pusese capat unei relatii cu prietenul ei…. Dar a aflat acest lucru de pe pagina de socializare a prietenului…

„Verisoara mea era atat de afectata, incat nu mi-a venit sa cred ca un site de socializare poate sa nasca atatea sentimente… De aici am plecat…Am studiat literatura de specialitate, studii, si am descoperit ca in toata lumea, dar mai ales in SUA si Marea Britanie facebook-ul construieste sau strica relatii de prietenie, de dragoste, etc…

Pe facebook, oamenii isi pun viata, efectiv (poze din vacante, selfi-uri) si, uneori aceste postari starnesc chiar reactii de invidie… Ei bine, am vrut sa vad ce pot face ca „efectele facebook” sa nu ma afecteze si pe mine intr-un fel sau altul…

Am avut ideea de a „construi” o persoana virtuala cu un cont pe facebook care sa fie… prietenul, iubitul meu. Practic l-am plasmuit din mai multe fotografii ale unor persoane publice (artisti, actori) si am brodat chiar si o poveste a personajului „aparut” brusc in viata mea. I-am dat un nume, si un CV fictiv – un student venit in Romania din Canada. Povestea a evoluat atat de bine, incat aveam colege care ma invidiau pentru aceasta „relatie”, se interesau de situatia noastra, erau si din cei care voiau sa-l cunoasca pe „prietenul meu”… Am construit poze cu noi doi, sau numai cu el si am tesut povestea un timp destul de lung. La vernisajul expozitiei (chiar cu aceasta „poveste” – N.R.) am anuntat si logodna cu „prietenul din Canada”… Nu mai spun ca pe facebook am primit felicitari si urari, inclusiv de la rude. Prietenele si prietenii veniti la expozitie (unii cu flori!!) au ramas socati sa vada ca de fapt, expozitia era chiar aceasta poveste, cu screenshot-uri din diferite faze ale crearii personajului, sau cu dialoguri ale lor cu personajul virtual creat de mine”.

Pe 3 decembrie 2015, Irina Ghenu merge la Viena, fiind unul dintre cei 2 artisti castigatori din Romania. In Muzeul ESSL isi va expune lucrarile, va avea parte de un vernisaj, de o prezentare intr-un catalog editat de organizatorisi, acelasi Muzeu va cumpara toate lucrarile Irinei…

„Organizatorii mi-au transmis deja sa ma gandesc la un proiect nou, si deja fac asta… Am deja proiecte finalizate, insa unele noi au nevoie de finantare, ceea ce, in Romania este destul de dificil”.

Am intrebat-o daca si-ar dori sa expuna lucrarile si in Giurgiu… S-a uitat la mine mirata si cu un zambet abia perceptibil mi-a raspuns…

„Daca pot sau daca vreau? Sigur ca vreau, insa asta inseamna o minima finantare – pentru printarea fotografiilor pe un suport de calitate…”.

Michał Grochowiak - „Silence”Mai mult ca sigur vom reveni la acest subiect sensibil – recunoasterea valorilor giurgiuvenilor… si in Giurgiu.

Iata si o descriere… tehnica a celor doua proiecte:

I. Proiect licenta: „I (don’t) want to be a Polish artist”

Este un proiect inceput in timpul rezidentei in Polonia si reprezinta o incercare personala de incadrare in contextul artistic european si o intelegere mai profunda a mecanimului postmodernist. Se constituie in realizarea unor re-makeuri ale artistilor polonezi contemporani ce infaptuiesc o racordare nu numai la spatiul artistic polonez dar si la cel est european.

aaron_fregoli1II. Proiectul este o lucrare de deturnare a mediului virtual asupra desfasurarii vietii. Aaron este o persoana virtuala, cu cont de Facebook si de Tumblr. Lucrarea se constituie intr-o serie de fotografii prelucrate, insotite de imagini de documentare a acestei prelucrari. Acesta face referinta la schimbarile survenite asupra comunicarii in urma influentelor mediilor virtuale ale internetului (in retelele de socializare si alte platforme de interactiune). „M-am folosit de imaginile prelucrate ca fiind o dovada a simularii comunicarii si expunerii artistice, incercând in acelasi timp sa realizez un studiu de caz asupra impactului acestora in propriul cerc virtual sau real de relationare sociala”.

Proiectul are si un caracter pedagogic si etic, functionând ca o forma minimala de (auto)terapie si de atragerea atentiei asupra mecanismelor complexe ale simularii realitatii in cadrul virtual, ale schimbarilor survenite in psihologia umana si nu in ultimul rând ale comunicarii artistice in aceste medii.

Despre autor

-