Publicat : lun, apr. 20th, 2015

Liliana Ciobanu vs Marian Mina, sub lupa mediatorului

baionetaLinistea medievala a judetului nostru uitat in umbra capitalei a fost deranjata zilele trecute de un schimb de replici remaracabil prin coloratura continutului intre doi reprezentanti ai puterii: Liliana Ciobanu, deputat, reprezentant al legislativului, si Marian Mina, director DRDP Bucuresti,- executiv.

Discutia in sine se dorea a fi una despre Podul Prieteniei Romano-Bulgare, dar forma in care s-a purtat dialogul pe aceasta tema a avut atat de multe nuante, incat nici macar presa libera nu a reusit sa ii inteleaga esenta si sa ne ofere un titlu impartial cum ar fi: “Podul Prieteniei creeaza discordie”.

Pentru a intelege mai bine tabloul evenimentului vom intra in detalii, incercand sa remarcam ceea ce nu se vede in comunicatele celor doi protagonisti.

Liliana Ciobanu este parlamentarul cel mai activ din judetul Giurgiu. Poate ca interpelarile dumneaei au deranjat si continua sa deranjeze anumite cercuri politice, poate ca multe dintre ele nu au avut o eficienta imediata, dar activitatea dumneaei este de preferat activitatii, sau mai bine zis lipsei de activitate a deputatului Daniel Chitoiu, de exemplu, despre care multi dintre noi au si uitat ca inca este deputat de Giurgiu.

Chiar daca Liliana Ciobanu a fost aleasa deputat in baza unui sistem bazat pe colegii electorale, instrumentele cu care deputatii si senatorii din actualul legislativ pot interveni in judete sunt aproape nule, mai ales cand vorbim despre un parlamentar de opozitie. In afara initativei legislative si a votului in Parlament, deputatii mai au la indemana doar interpelarile, luarile de pozitie si intrebarile adresate membrilor guvernului, instrumente care au doar un caracter politic, fara o finalitate garantata de mecanismele guvernarii.

In acest context, Liliana Cobanu nu se lasa descurajata si adreseaza o interpelare CNADR prin care atrage atentia asupra calitatii asfaltului pe care se circula pe Podul Prieteniei.

Sigur ca Liliana Ciobanu isi doreste prin aceasta interpelare sa obtina atat o sosea de calitate la iesirea din tara, cat si aprecierea electoratului pentru care “isi da interesul”, dar asta este un lucru bun. Aceasta este esenta democratiei. Parlamentarul ales de mine sa fie preocupat sa imi atraga atentia cu activitatea pe care o are in sprijinul meu, cetateanul, pentru ca eu sa ii ofer votul a doua oara sau nu. Nu trebuie sa uitam ca Liliana Ciobanu este un deputat al opozitiei iar un ton critic la adresa guvernului din partea unui deputat al opozitiei este garantia mea ca democratia exista si functioneaza.

Marian Mina, este un technocrat apreciat in Guvernul Romaniei. El nu este un politician care a fost adus de niciunde si asezat intr-un post de conducere, ci este un profesionist care a fost promovat intr-un minister pe care il cunoaste foarte bine, avand o activitate indelungata, incepand de la simplu functionar, pentru ca mai apoi sa urce pas cu pas fiecare treapta pana la functia de director al DRPD Bucuresti. Daca Liliana Ciobanu este membru al legislativului unde trebuie sa vorbeasca, sa ceara si voteze, Marian Mina este membru al executivului unde, asa cum spune si denumirea, are misiunea sa execute, sa faca.

Usor de zis, dar procedura este greoaie. Pentru repararea podului sunt necesare avize, autorizatii, licitatii si mai inainte de toate bani, iar tara este in criza. Nici Marian Mina nu se lasa descurajat si se apuca de proiecte, obtine finantare europeana, organizeaza licitatia, iar cand incep lucrarile, cand crede ca totul va fi bine, se trezeste cu o interpelare de la deputatul Liliana Ciobanu pe tema calitatii asfaltului pe Podul Prieteniei. Nu ma mir ca interpelarea in cauza i-a creat lui Marian Mina un disconfort. Chiar daca este un technocrat eficient, Marian Mina ocupa o functie intr-un guvern sustinut politic. Riscul este ca electoratul din judet sa nu remarce munca sa in guvern si sa considere ca interpelarea doamnei Ciobanu a condus la reparea drumului pe Podul Prieteniei.

Mai departe stim cu totii povestea. Discutia care se naste este cine are dreptate?

Daca Liliana Liobanu si Marian Mina ar fi fost colegi de partid discutia ar fi sunat asa:

,,-Mai Mariane, tu ai vazut podul ala cum arata? Ce aveti de gand cu el? Jumatatatea bulgara arata bine, iar la noi e praf. Si mai luam si taxa dubla fata de bulgari!

_ Lili, chiar la asta lucrez acum. Am reusit sa obtin finantare pe un proiect european, saptamana viitoare incep lucrarile.”

Daca discutia ar fi sunat asa, amandoi ar fi avut dreptate, nu ar fi existat nici un scandal, si nici un vinovat. Insa, daca toti politicienii ar fi in acelasi partid, noi nu am avea parte de aceste polemici acide, dar nici de democratie.

De aceea spun ca eu, noi, nu trebuie sa ii judecam, nu trebuie sa le luam partea, ci sa ne bucuram ca acest litigiu exista!

Sa ne bucuram ca le pasa si ca, amandoi, prin instrumentele legale pe care functia le ofera, fac eforturi pentru rezolvarea unei probleme reale.

Sa ne bucuram, totodata, pentru ca ne ofera garantia democratiei prin dialogul incordat intre putere si opozitie.

Sigur ca in functie de opinia politica a fiecaruia putem considera ca unul sau altul a exagerat la un moment dat. Dar asta ar insemna sa ne concentram la nunate si sa pierdem esentialul. Cand esti in politica stii ca adversarul tau va lovi acolo unde doare si iti asumi asta. Nu despre fair play vorbim in politica, ci despre polemici constructive. Daca este ceva ce imi doresc cu adevarat este ca politicienii giurgiuveni sa nu aiba intelegeri pe sub masa, ci polemici publice! Iar Liliana Ciobanu si Marian Mina sunt astazi pentru mine esenta democratiei giurgiuvene.

Ca mediator, as putea sa continui cu o serie de fraze care sa ii determine chiar sa se impace la final. Dar nu asta imi doresc ! Imi doresc sa stiu ca exista o vie polemica ce sta la baza democratiei si sper ca Lili si Marian sa fie generatia care sa confirme, fiecare in partidul sau.

Imi doresc, pentru noi, ca acest tip de polemici sa nu fie o exceptie, ci o obisnuinta pentru giurgiuveni, polemici publice, utile, care la final sa scoata politicienii sifonati, dar cetatenii multumiti.

Mediator Pepi Mustateanu

Despre autor

-

Afisat: 2 Comentarii
Spune-ti parerea
  1. Si uite asa ,vrand-nevrand ,ne mai aducem aminte de cele trei linii importante intr-un triunghi:mediatoarea,mediana si bisectoarea,cate trei din fiecare,corespunzatoare celor trei laturi si unghiuri,si daca triunghiul este echilateral ,fiecare din cele trei drepte este si mediatoare ,si mediana,si bisectoare deopotriva,iar punctul lor de intersectie se afla pe dreapta respectiva la 1/3 distanta de baza(latura) si 2/3 de varf.(Sper sa nu fi gresit si sa nu ma insele memoria!).In catrenul de mai sus am inteles cine e mediatorul,mediana,submedianul,dar bisectoarea cu cine ar fi asimilata?

  2. Adicatelea Liliana
    Focalizeaza mediana ?
    Atunci (ma rog) dom’ Marian
    E (vai!) precis submedian…