Publicat : sâm, ian. 16th, 2016

Misterul disparitiei si… aparitiei celor sase monede romane

monede okMisterele si… minunile continua sa isi faca de cap la Muzeul Judetean din Giurgiu.
In primavara anului trecut la sectia de numismatica a muzeului, in timp ce se facea inventarul s-a constatat lipsa a 6 (sase) monede din perioada romana. Gestionarul, fostul director Emil Paunescu a precizat atunci (verbal) ca aceste monede i-ar fi cazut in spatele unei case de bani (foarte grea), „in urma unor manevrari gresite a exponatelor” efectuata chiar de domnia sa. In data de 9 aprilie 2015, directorul Muzeului – Constantin Buduru – impreuna cu comisia de inventarieie si in prezenta domnului Emil Paunescu, ajutati de 7 lucratori de la ISU Giurgiu, au mutat casa de bani si… stupoare: in spatele acesteia nu s-a gasit nicio moneda din cele sase care „au cazut” acolo. Drept pentru care s-a incheiat un process verbal semnat de Comisia de inventariere si de cei de la ISU Giurgiu. Monedele disparate aveau numare de inventar cuprinde intre 1564 – 1569.
facs 1Istoria taraseniei nu se opreste aici… Demersurile directorului Constantin Buduru au continuat cu anuntarea Politiei si demararea procedurilor care se impugn in astfel de cazuri. In parallel Comisia de inventariere si-a continuat munca inceputa. In luna august 2015, Procuratura din Giurgiu a inchis cazul si a transmis ca renunta la urmarirea penala, numai ca directorul Muzeului respecta procedurile legale si in octombrie ataca ordonanta, pentru elucidarea cazului. In baza plangerii acestuia, procesul se repune pe tapet la sfarsitul anului 2015.
Surpriza vine insa in ziua de 8 ianuarie, cand Comisia de inventariere a inceput inventarul la ultimul dulap din camera numarul 2: S-au gasit monedele romane disparute!
“Cand am deschis ultimul dulap, printe mai multe plicuri goale erau si alte sase plicuri cu monedele romane disparute si am anuntat imediat conducerea Muzeului” ne-a declarat Gheorghe ionut, presedintele Comisiei de inventariere.
Constantin Buduru, directorul Muzeului nu a dorit sa comenteze “minunea”, insa toata intamplarea naste serioase semne de intrebare:
facs 2Muzeograful Emil Paunescu a declarat – verbal, este adevarat, lucru consemnat in procesul verbal – ca cele sase monede i-au cazut dupa casa de bani din camera 2. De la aceasta declaratie a plecat toata actiunea (care s-a dovedit a fi inutila) de mutare a casei de bani, apoi anuntarea organelor de ancheta, etc.
Gheorghe Ionut, presedintele Comisiei de inventariere ne-a declarat ca dulapul in care s-au gasit cele sase monede romane nu a fost incuiat niciodata, si ca in camera respectiva au mai avut acces si alte personae. Camera se sigila doar la sfarsitul programului si, evident, se desigila dimineata. Daca Emil Paunescu a fost atat de sigur ca monedele i-au cazut dupa casa de bani (care era stiut ca este de neclintit de angajatii Muzeului), cum de au aparut acestea fix in ultimul dulap. Introduse in plicuri, printre alte plicuri goale?
Cert este ca cele sase monede romane au aparut… Insa lucrurile nu ar trebui sa se termine aici – ramane de elucidat misterul aparitiei acestor monede, evident, in contextul punerii cap la cap a declaratiilor si… intamplarilor neverosimile din jurul cazului.
Ion Diaconescu

Despre autor

-

Afisat: 1 Comentariu
Spune-ti parerea
  1. Mare problemă mare pe capul lui Buduru! Penibilul este la el acasă: dl. Emil Păunescu și alți specialiști au confirmat că asemenea monezi pot fi cumpărate din târg, prețul de piață al uneia fiind 20 de lei. Așadar, dl. Păunescu le putea cumpăra și le putea aduce muzeografului-director- idiotul de Buduru.