Publicat : joi, aug. 25th, 2016

Nicolae Barbu, cu documentele pe masa – povestea neromantata a Zonei Libere

Nicolae Barbu GiurgiuIn cadrul conferintei de presa de miercuri, 24 august, primarul Nicolae Barbu a transat problema Zonei Libere Giurgiu… cu documentele pe masa. De la infiintarea Regiei Autonome Zona Libera SA in anul 1996, pana in anul de gratie 2016, cand “carlanii” de la Consiliul Judetean s-au gandit ca nu le-ar sta rau si cu Zona Libera la butoniera.
Edilul sef a aratat ca, din punct de vedere legal, municipalitatea sta pe un vraf de documente in ce priveste Zona Libera si ca preluarea acesteia de catre Consiliul Judetean nu se va face fara o lupta acerba, in care se vor arunca “in linia intai” toate armele… conventionale: strategii, argumente – toate de ordin administrativ, juridic si mai ales legal.
“Avem stil… Cand ne merge bine, cautam sa vedem de ce… Vreau sa inteleaga toata lumea ce repercursiuni pe termen scurt si lung poate avea aceasta ambitie de a prelua Zona Libera de la CL la CJ. In anul 1996 a luat fiinta Regia Autonoma Zona Libera Giurgiu. In anul 2003, pe 14 octombrie, prin Hotarare de Guvern imobilul aflat in administratia Zonei Libere trece din domeniul public al statului in domeniul public al judetului, iar Administratia Zonei Libere isi mentine regimul de Zona Libera. Intre Ministerul Transportului si Consiliul Judetean se face un protocol de predare/primire, care este semnat, printre altii de Nicu Mardale si Nina Carmen Crisu din partea CJ si de fosttul director al AZL, Nitulescu.
Pe 30 martie 2004 se aproba infiintarea SC Administratia Zonei Libere SA, prin reorganizarea Regiei Autonome… Asadar, din domeniul public al statului s-a dat terenul si constructiile la CJ, cu obligatia ca aceasta institutie sa il dea in concesiune pe 50 de ani catre Societatea Comerciala AZL.
In anul 2008, se cesioneaza actiunile de la CJ la Consiliul local. Insa, societatea comerciala a ramas cu aceleasi drepturi si obligatii.
Acum, in 2016, Consiliul Judetean spune ca vrea sa ne ia actiunile si administrarea… Vreau sa precizez ca preluarea actiunilor nu este un act unilateral, trebuie sa fie si Consiliul local de acord cu asta. Sigur ca pot lua administrarea, insa trebuie sa si justifice in instanta de ce. SC Administratia Zonel Libere Giurgiu nu poate sa functioneze fara teren in administrare…”, a declarat Nicolae Barbu.
Ce se pierde si ce se castiga din aceasta tevatura? Mai intai, a explicat edilul sef, s-a creat deja o stare neplacuta, negativa printre agentii economici care-si desfasoara activitatea in Zona Libera. Mai mult de atat, Nicolae Barbu s-a aratat dezamagit de lipsa de cunostinte juridice a unor personaje din CJ care, spune primarul, au dat aviz de legalitate ani de-a randul…
“Ne-au trimis adresa prin care ne invitau la sediul AZL sa semnam procesul verbal de predare/primire!!!! Ori Consiliul local nu a emis vreo hotarare prin care sa accepte HCJ, nu s-a stabilit o comisie, etc. Mai mult de atat, au indus o stare de instabilitate printre firmele din Zona Libera. Au mai trimis o adresa prin care cer ca in termen de trei zile sa le inaintam copii conform cu originalul la toate contractele incheiate intre AZL si firmele care isi desfasoara activitatea in Zona.
Ori au o minte bolnava, ori nu stiu ce fac. Cum sa vina la municipalitate cu o asa cerere? Doar AZL poate face asta. Discutam despre oameni care au avut o lunga perioada de timp in care au dat vize de legalitate … Cine credeti ca ar semna asa ceva?”, a comentat edilul sef.
In concluzie, pentru Zona Libera se anun ta o batalie crunta, dar de lunga durata, ceea ce poate duce la consecinte de nebanuit: in finalul luptei, invingatorul sa nu mai gaseasca investitorio in si pentru Zona Libera.

Despre autor

-