Publicat : mar, mart. 28th, 2017

Noua Orchestra “Doina Dunarii” – prima intalnire cu spectatorii pe 21 aprilie

orchestraRefacerea orchestrei “Doina Dunarii” a fost intotdeauna, pentru directorul Casei de Cultura “Ion Vinea” – Virgil Petanca – o prioritate, o necesitate a pastrarii valorii traditionale a zonei folclorice Vlasca. Cu atat mai mult cu cat cu ani in urma, cu aceasta orchestra au lucrat maestrul Turcitu, maestrul Marin Ghiocel, maestrul Albesteanu – nume extraordinare care au dat consistenta acestui gen muzical traditional. Virgil Petanca isi aduce aminte si de perioadele in care cultura traditionala a fost ignorata si chiar marginalizata. De aceea, cu sprijinul Consiliului local si al Primariei Giurgiu – unde a gasit intelegere – s-au facut eforturi pentru ca traditia populara sa nu se piarda…
“Despre ceea ce facem acum se poate spune ca este o incercare de a aduce Giurgiu acolo unde a fost candva in ce priveste muzica populara… Cu intelegerea si receptivitatea de care a dat dovada si primarul municipiului, Nicolae Barbu, am reusit sa infiintam – prin Consiliul Local – un numar de 16 posturi de artisti instrumentisti cu studii superioare si medii… Dar castigul extraordinar al acestei initiative este faptul ca am reusit sa il aducem langa noi pe maestrul Ion Ivanovici, un om cu foarte multa experienta. Domnia sa a fost dirijorul orchestrei “Ciocarlia” si al orchestrei “Doina Armatei”, si am stabilit de comun acord niste obiective foarte clare” – a precizat Virgil Petanca.doina dunarii 1Cu modestie, noul dirijor al orchestrei “Doina Dunarii”, Ion Ivanovici, cel care a inceput deja repetitiile cu cei 16 instrumentisti ai orchestrei, ne-a marturisit ca a fost o onoare pentru domnia sa faptul ca a fost contactat si solicitat pentru reinfiintarea orchestrei “Doina Dunarii”.
“Multumesc conducerii din Giurgiu pentru onoarea de a ma solicita pentru infiintarea acestei orchestre. Am venit aici cu dorinta si ambitia de a face o orchestra performanta, iar cu ajutorul instrumentistilor si al experientei mele sunt convins ca va fi una dintre cele mai apreciate orchestre din aceasta zona, iar “Doina Dunarii” va deveni un brand.
Dumnezeu a binecuvantat aceasta zona, iar folclorul de aici este unul minunat… Rolul nostru este acela de a aduce la suprafata si a da stralucire florilor si nestematelor folclorice ale zonei, cetatenilor ramanandu-le satisfactia admirarii acestor flori si nestemate…
In acest moment in orchestra lucram cu 16 instrumentisti, plus colaboratorii pe care o sa-i aducem pentru toamna aceasta, cand vor fi prezenti pentru Festivalul “Marin Ghiocel”. Ma gandesc ca si solistii invitati la Festival sa fie unii de top… In acest moment suntem in repetitii asidue, ne-am apucat de lucru serios si sunt convins ca vom incanta publicul” – a spus Ion Ivanovici.
Prima intalnire a noii orchestra cu publicul giurgiuvean va fi in 21 aprilie, la Zilele municipiului Giurgiu, aceasta fiind de fapt “incalzirea” pentru marele examen care va fi dat in luna octombrie, cand orchestra va acompania interpretii care vor participa la cea de-a 5-a editie a Festivalului “Marin Ghiocel”

Despre autor

-