Publicat : mie, aug. 3rd, 2016

Ori ne adaptam la civilizatie, ori platim penalitati

N. BarbuDin data de 1 iulie, operatorul de colectare al gunoiului menajer din Giurgiu – SC Girexim – si-a intrat in atributiuni, insa chiar si in aceste conditii, taxa pentru habitat ramane aceeasi, cel putin pana la sfarsitul acestui an: 6lei/luna/persoana pentru apartamentele de la bloc si 9 lei/luna/persoana pentru case.
Intr-o recenta conferinta de presa, primarul Nicolae Barbu a precizat ca media platii ajunge la 7,1 lei/luna de persoana, cu TVA inclus, chiar daca operatorul a castigat licitatia cu pretul de 7,44 lei/luna/persoana. Diferenta, a spus edilul sef, va fi suportata de municipalitate in urmatoarele sase luni.
Problema, referitoare la bani, abia acum intervine… Prin protocolul semnat de Romania cu UE, in ce priveste managementul deseurilor, in anul 2015, procentul de colectare selectiva pentru Giurgiu a fost de 15% din totalul cantitatii, iar in 2016 este de 20%. Penalitatile impuse de UE pentru nerespectarea acestor procente sunt de 100 lei/tona… Mai mult de atat, din 2017 va intra in vigoare si o suprataxa de 120 lei/tona, pentru intreaga cantitate, adica circa 2,6 miliarde de lei/luna…
“Ce trebuie sa facem? Am avut discutii cu operatorul regional – Girexim – cu reprezentantii CJ si cu cei de la ADI-ul de profil si am stabilit un plan de masuri, cu termene si responsabilitati. In municipiul Giurgiu vor fi amplasate eurocontainere speciale pentru colectarea selectiva si circa 12.000 de europubele de diferite culori pentru zonele de case. De asemenea, vor fi distribuite flayere cu informatii si cu instructiuni de folosire pentru fiecare cetatean. Mai mult de atat, pe pubele vor fi insctriptionate aceste informatii, iar pe masinile de colectare va fi prezenta o persoana care sa le explice oamenilor care este procedura, ce au voie sa arunce in fiecare pubela”, a precizat Barbu.
In luna noiembrie va fi efectuat un test, in urma monitorizarii, iar in luna decembrie, in baza acestor date se va promova in CL o reducere a taxei de habitat in functie de cat de eficient s-a facut colectarea selectata.
“Pana in anul 2020 cred ca am putea reduce costurile cu pana la jumatate, nemaiplatind acele penalizari. Dar pentru aceasta este nevoie ca fiecare sa se implice cu seriozitate. Din luna ianuarie a anului 2017, cei care nu vor face colectarea selectiva vor fi amendati. Pentru depistarea acestora vor fi montate 88 de camere video la platformele de gunoi.
Trebuie sa ne adaptam la aceste norme, este o decizie asumata de Romania”, a conchis Nicolae Barbu.

Despre autor

-