Publicat : joi, sept. 22nd, 2016

Reguli noi de depozitare a gunoiului – din 2017, cine nu le respecta va fi amendat

euro-1Joi, 22 septembrie, in municipiul Giurgiu au fost amplasate primele containere pentru colectarea selectiva a gunoiului. Managerul operatorului SC Girexim, George Rizea a precizat ca pana la sfarsitul saptamanii, toate cele 88 de rampe de colectare selectiva a gunoiului din municipiul Giurgiu vor avea amplasate noile containere.
Prezent la eveniment, primarul Nicolae Barbu a cerut ca toate containerele sa fie inscriptionate vizibil, iar la fiecare rampa de depozitare sa fie aplicate panouri pe care sa fie scris explicit ce trebuie depozitat in fiecare container. Asadar, atat pe containere cat si pe panoul de informare va fi scris ce trebuie depozitat in fiecare container in parte.euro-2 “Pana la sfarsitul anului vom avea o structura in cadrul Politiei Locale care se va ocupa strict de partea de mentinere a curateniei orasului, de partea de colectare a deseurilor. Cu timpul, cetatenii trebuie sa inteleaga ca ne va fi mai bine tuturor, daca facem o colectare selectiva, in sensul ca putem reduce costurile municipalitatii si implicit ale fiecarui cetatean.
Pe masura ce rampele vor fi dotate cu aceste containere, o sa dezvoltam un proiect al Primariei cu o monitorizare video a rampelor de gunoi si vom identifica persoanele care nu se supun regulilor. Pana la sfarsitul anului vom avea o activitate de informare si constientizare a cetatenilor, urmand ca din ianuarie 2017 sa aplicam legea si sa luam masuri coercitive, adica amenzi pentru cei care nu inteleg sa respecte curatenia orasului.
Din ianuarie, dupa ce vom reduce costul contravalorii la cetatean si suportarea de catre Primarie a unei cote mai mari, abia atunci vom trece si la aplicarea masurilor coercitive. Pentru ca Primaria vine in interesul cetateanului prin reducerea costurilor (prin taxa de habitat s-a mai efectuat o reducere de la 13 lei la 9 lei – la case si de la 9 lei la 6 lei la bloc). Incercam sa mai reducem cu 1 leu, si daca lucrurile merg cum trebuie, in 2018 vom mai reduce costurile cu inca 1 leu, Conditia este ca cetatenii sa faca aceasta colectare selectiva, astfel ca municipalitatea sa nu plateasca penalitati la UE pentru neincadrarea in targetul obligatoriu asumat. Decat sa dam banii pe penalitati, mai bine ajutam cetatenii cu un pret mai mic. Cu conditia ca si ei sa constientizeze ca trebuie sa isi colecteze selectiv gunoiul”, a declarat primarul Barbu.container-22
Managerul SC Girexim, George Rizea a precizat la randu-i cum se va face colectarea in zonele de case:
“Pentru locuitorii din zona de case, conform proiectului aveam obligatia de a-i dota cu o pubela de 120 de litri in care sa puna deseurile mixte. Insa, la cererea Primariei vom mai dota cu inca o pubela pentru deseurile reciclabile, care in mod normal ar fi trebuit colectate in saci. Foarte curand, fiecare gospodarie va fi dotata cu doua sau trei pubele, care vor fi gestionate de cetateni”.
Primarul Barbu a cerut operatorului ca fiecare gospodarie sa aiba cate trei pubele: una pentru deseurile mixte, una pentru hartie si plastic si una pentru deseurile organice.
In ce priveste deseurile voluminoase (deseuri din demolari, deseuri din constructii), acestea pot fi duse de populatie la Centrul de reciclare, care va fi deschis zilnic.container-11

Despre autor

-