Publicat : vin, sept. 9th, 2016

Saraci, dar cheltuitori si condescendenti

opNu stiu de ce am convingerea ca dupa aparitia acestui material o sa fiu “inamicul public” al dezvoltarii judetului, o sa fiu acuzat ca am… calcat pe culoarea galbena a semaforului politic sau ca am fost indemnat de cineva (oricine) sa public materialul…
In situatia in care materialul trece neobservat de cei vizati, se vor gasi “bagatori de limbi in urechi” care sa spuna cu spume in coltul gurii: “uite sefu’ ce a scris ala de tine, este incredibil… Tocmai de tine…”. Iar seful, macar asa, de sanchi, va trebui sa-si incordeze muschii… Si o sa puna, cum s-a mai intamplat, vreun ratat sa ma faca arsice pe niscai chestii online…
Buuuun. Toata lumea este de acord ca suntem un judet sarac, poate cel mai sarac din tara. De 26 de ani, politicienii ne spun acest adevar pe care il sesizam si fara judecatile lor de valoare. Doar ca interesul lor este pe patru ani, si apoi pe inca patru – doar unul personal. Altfel s-ar fi vazut o schimbare in conditiile de viata ale celor peste 300.000 de traitori (si mai ales muritori) din judetul asta.
Pai, daca suntem un judet atat de sarac, de ce aruncam cu banii pe fereastra? Mai intai ajutoarele lunare mascate sub forma unor sprijine financiare pe care le dam unor parohii. Cat beneficiaza enoriasii din parohile alea? Cat preotii? Care este cuantumul ajutorului divin (catre populatie) in urma acestor acte de caritate facute de administratile locale si judetene? Oamenii mor in continuare, unii de “moarte buna” altii in accidente, altii rapusi de boli incurabile (la acest din urma capitol suntem… campioni).
Culmea este ca nimeni n-a observat indiferenta interventiei divine in acesti 26 de ani, dar toti liderii politici insista sa acorde sprijin preotilor…
De cativa ani, s-a nascut mort un nou concept care ne-ar pune bine cu UE: ADI-ul – Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara. O idee generoasa in fond… Doar ca trebuie sa se autofinanteze… Asa spune legiuitorul, ca ADI-urile se finanteaza din cotizatiile membrilor, donatii si sponsorizari, venituri realizate, etc. Si mai spune ca si din bugetele autoritatilor locale. Asa ca de cativa ani, prevalandu-se de acest ultim punct, Consiliul Judetean tine “mortul” (ADI-ul) in picioare pompand in el sprijine financiare. Iar membrii cotizanti – localitatile incluse in ADI-uri – si-au pus palaria pe-o parte si asteapta de doua ori pe an sprijinul CJ. S-a intamplat acelasi lucru si saptamana asta, cand onor Consiliul Judetean a acordat cate 50.000 de lei catre ADI-urile “Sanatate asigurata prin apa curata” si “Management eficient pentru un judet curat”.
Asadar, ADI-urile – conducerea acestora – in loc sa ia masuri si sa incaseze contributiile de la membri (localitatile componente), sta la mila Consiliului Judetean, care-si va recupera banii la calendele grecesti.
Asta inseamna sa fii… sarac si cheltuitor.
In ce priveste condescendenta, si aici facem referire tot la Consiliul Judetean, cum se face ca la aproape doua luni dupa ce a fost reziliat un contract, sa se revina asupra hotararii si sa se suspende contractul de reziliere pentru o perioada de 30 de zile?
Si pentru ca nu credem in “condescendenta”, ne tot intrebam ce sta in spatele acestei tarasenii? Mai ales ca este vorba despre o firma care, desi in insolventa, are inca spate. O firma a carei avocata nu a ezitat sa ameninte conducerea CJ in plenul sedintei, cu denunturi la DNA si cu actionari in instanta sau cu returnarea de sume, etc.
Ce s-a intamplat intre timp.? Atat presedintele CJ cat si secretarul CJ spun ca “din cauza ca pentru ca fiindca”, firma a mai lucrat in aceasta perioada la DJ 411 (intre ziua rezilierii si ziua suspendarii rezilierii) si a mai facut cate ceva pe acolo, si ca ar fi promis ca in 30 de zile va finaliza lucrarea, i se da aceasta perioada de gratie de 30 de zile.
Intrebam, nu dam cu parul… In perioada asta cat a lucrat (incetisor, asa cum spune presedintele CJ), a emis cineva vreun ordin de lucrari? Sau ,firma a lucrat din inertie?
Stie cineva daca aceeasi firma are si alte lucrari – tot la drumuri – in nordul judetului?
Pe de alta parte, suntem convinsi ca rezilierea contractelor (cu tot ce decurge din aceasta actiune), presupune alte licitatii, cu contestatiile inerente, ceea ce inseamna timp pierdut si riscul ca CJ sa returneze banii catre UE.
Si atunci, ce rost a avut toata tevatura cu rezilierea?
Asta inseamna sa fii… sarac si condescendent…

Ion Diaconescu

Despre autor

-

Afisat: 2 Comentarii
Spune-ti parerea
  1. maria spune:

    Sa nu te miri ca sunt de acord cu tine Firma careia nu-i dai numele este a unuia Iordache Nelu.Ai auzit cumva de el????cica ar fi de prin Adunatii-Copaceni…..???S-au ti-e frica sa-i pronunti numele?